مجازات معاونت در جرم

مجازات معاونت در جرم + مشاوره با وکیل

در تمامی جرایمی که قانون مجازات اسلامی مشخص و تعیین کرده که شامل حدود ، قصاص ، دیات ، تعریزات است مجازات این عمل فقط برای کسی که مباشرا و مستقیما فعل مجرمانه را انجام میدهد نیست و قانون مجازات اسلامی برای کسانی که هر نوع همکاری مادی و روانی با مجرم بدون اینکه در عملیات اجرایی جرم مشارکت داشته و با داشتن قصد در تحقق عمل مجرمانه نتیجه مورد نظر را بخواهد را مستحق مجازات میداند. در این مقاله سعی داریم که معاونت در جرم را بررسی کنیم.

 

مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص

تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد  .

معاونت در جرم چیست و فرق آن با مشارکت چیست؟

ماده 126 قانون مجازات اسلامی معاونت را این گونه تعریف کرده که هر کس دیگری را برای انجام فعل مجرمانه تطمیع ، ترغیب ، تهدید یا او را برای انجام فعلی تشویق یا راه عمل مجرمانه را برای او تسهیل کند و یا وسایل ارتکاب جرم را برای او بسازد عمل معاونت را انجام داده و مستحق مجازات است.

عزیزان دلم ، باید گفت که معاونت یعنی همکاری کردن با مجرم در مقدمات (نه اجرا) هر کار مجرمانه ای است مثل آن است که کسی برای سارق کلید بسازد بدون آنکه خودش در عملیات سرقت با سارق نقشی داشته باشد و یا اینکه به دیگری پول بدهد تا کسی را به قتل برساند و.. البته به شرط آن که معاون در جرم مستند به تبصره همین ماده با مجرم هم نیت و هم قصد باشد و بین همکاری کردن معاون و تحقق فعل مجرمانه از سوی مباشر(مجرم) نزدیکی زمانی وجود داشته باشد.

 

اما مشارکت در جرم به معنای آن است که شریک در جرم وارد عملیات اجرایی جرم قرار بگیرد و جرم مستند به عمل همه آنان باشد حالا میخواد اثر کار آنان مساوی باشد و یا متفاوت در این صورت شراکت در جرم شکل میگیرد مثل آن است که دو نفر سرقتی مرتکب میشوند و یک نفر از آنان مال را از حرز خارج میکند و آن را به دوستش میدهد و او همراه با مال فرار میکند در اینجا هردو شریک هستند ولی در مثال دیگر اگر دو نفر سوار بر ترک موتور شوند و یک نفر از آنان راننده باشد و یک نفر جیب بری کند ، جیب بر مباشر و راننده معاون در جرم است.پس تفاوت اصلی معاونت و مشارکت در این است که در معاونت فرد در مقدمات جرم همکاری میکند اما شریک در عملیات اجرایی کار مجرمانه.

مجازات معاونت چیست؟

مجازات معاونت بستگی به عمل مباشر دارد و اگر مباشر مجازات شود او مطابق با ماده 127 قانون مجازات اسلامی مجازات میشود 

 مجازات معاونت مستند به این ماده به این ترتیب است که :

1-اگر مجازات مباشر جرم سلب کردن حیاتش باشد و یا حبس ابد بخورد مجازات معاون به حبس بالای 10 سال محکوم میشود.

2-اگر مجازات مباشر قطع عضو او در سرقت حدی باشد یا به قصاص عضو محکوم شود مجازات معاون او حبس بالای دو سال است.

3- در صورت شلاق حدی که قانون معین کرده مجازات معاون شلاق بین سی و یک تا هفتاد چهار ضربه است.

4-در جرایمی که مجازات تعزیر را دارد مثل حبس و جزا نقدی و شلاق تعزیری مجازات معاون یک تا دو درجه پایین از مجازات جرم ارتکابی است.

ارکان جرم معاونت:

رکن مادی: رکن مادی جرم معاونت همان تطمیع کردن ، تهدید کردن ، تشویق کردن ، ترغیب کردن و تحریک کردن به ارتکاب جرم و یا تسهیل کردن وقوع جرم برای مجرم است بدون اینکه خود او در عملیات اجرایی جرم دخالت داشته باشد و چیزی دیگری که در رکن مادی جرم اهمیت دارد اقتران زمانی بین عمل معاون و انجام فعل مجرمانه از سمت مباشر است یعنی معاون باید قبل یا همزمان با عمل مباشر از مباشر این اعمال مادی که اشاره کردیم را انجام دهد و اگر بعد از عمل از مجرمانه مباشر این اعمال مادی را انجام دهد دیگر معاونت نیست.

رکن روانی :رکن روانی عمل معاونت همان وحدت قصد است که بین عمل معاون و مباشر قرار دارد و اگر معاون در زمینه انجام جرم از طرف مجرم باخبر نباشد او قابل مجازات نیست و نمی شود فردی را که کلیدی برای سارق میسازد اما نداند که او کلید ساخته شده را برای چه میخواهد مجازات کرد ، پس شرط مجازات معاون آگاهی و همراهی قصد او با مجرم است حال ممکنه برای شما عزیزان سوال پیش آید که اگر معاون به قصد سرقت برای مباشر کلید بسازد و قصد دیگری غیر از این ندارد ولی سارق علاوه بر سرقت مرتکب قتل صاحب خانه بشود آیا باید او را معاون قتل هم در نظر بگیریم ؟جواب این سوال منفی است و معاون فقط مجازاتش بستگی به قصد او و مجازات شدن فرد مجرم دارد.
ارکان-جرم-معاونت

معاونت در جرم خاص چیست؟

معاونت جرمی است که بستگی به مجازات مباشر آن دارد اگر مباشر مجازات نشود معاون قابل تعقیب نیست مگر اینکه مباشر صغیر و مجنون باشد یا معاونت در جرایم خاص باشد که در این صورت معاون مستقل مجازات می شود.

بعضی از معاونت در جرایم خاص به ترتیب زیر است؟

1- تبلیغ علیه نظام معاونت.

2-جاسوسی کردن.

3-معاونت در جرایم رایانه ای.

4-معاونت در آدم ربایی.

این نکته را توجه داشته باشید:

که تهدیدی باعث معاونت است که قصد و اراده را به طور کلی مسلوب نکرده باشد مثل آن است که شخص تهدید کند که اگر فلان شخص را نکشی من بهت سیلی میزنم! یا شخصی که مورد تهدید قرار گرفته بداند که تهدید کننده از پس تهدید خود بر نمی آید و یا قدرتش را ندارد در اینجا اگر شخص جرمی انجام دهد خود مباشر عمل است و باید مجازات شود و تهدید کننده معاون در جرم است ، اما تهدیدی که قصد و اراده را به طور کلی مسلوب کند دیگر تهدید کننده معاون در جرم نیست و مجازات مباشر را دارد.

برای معاونت در جرم چرا به وکیل نیاز است ؟

تشخیص معاونت در جرم در بسیاری از اوقات ساده نیست و نیاز به تخصص در ماهیت موضوع دارد و کسانی که حال در مقام شاکی و چه در مقام متهم به جرم معاونت قرار دارند وکیل امور کیفری لازم دارند وکیل، برای ثبت شکایت و اعتراض درست و حسابی و حضور موثر در دادگاه و دادرسی و دفاع از حقوقتان متناسب با اصول دادرسی و مواد قانونی که به دفاع از حقوقتان میپردازد که مو لای درز آن پرونده نرود.

 

مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص

تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد  .

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی فوری
با تکمیل فرم ظرف نیم ساعت با شما تماس گرفته میشود