جرم-اخاذی-مطابق-با-قانون-مجازات-اسلامی

مفهوم اخاذی مطابق با قانون مجازات اسلامی چیست:

اخاذی در لغت به معنای اخذ و گرفتن چیزی یا مالی است اما در اصطلاح به معنای ترسیدن شخصی از تهدید و اکراه دیگری برای گرفتن پول یا مال است. 

و در قانون ما در مورد لفظ اخاذی عنوان خاصی نداریم که آنرا باید در موادی از قانون تعزیرات جستجو کنیم.

مجازات جرم اخاذی در قانون مجازات اسلامی:

همانطور که گفته شد در قانون مجازات اسلامی ما لفظ کلمه اخاذی نیامده ولی عنصر قانونی آنرا باید در مواد 668 و 669 قانون مجازات اسلامی جستجو کرد.

-جرم اخاذی متشکل از سه عنصر است:

به عبارت دیگر برای اینکه جرمی محقق شود باید سه عنصر در آن وجود داشته باشد: 

1-عنصر قانونی:

مطابق ماده 668 قانون مجازات اسلامی :

هر کس با جبر و قهر و یا با اکراه یا تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضا و یا مهر نماید و یا سند یا نوشته که متعلق به او یا سپرده به او باشد را از او بگیرد به حبس از سه ماه تا دو سال و تا (74) ضربه شلاق محکوم میشود.

مطابق ماده 669 قانون مجازات اسلامی:

هر کس دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضرر های نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضا انجام امر یا ترک فعلی نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (74) ضربه یا حبس از دو ماه تا دو سال محکوم میشود.

-نکته:

جرم اخاذی جرمی است مطلق که بر خلاف جرم مقید نیاز به نتیجه مجرمانه ندارد و به صرف تهدید و ترساندن و تقاضا وجه جرم اتفاق میافتد لذا اگر نتیجه مجرمانه تحقق پیدا کند در مجازات طبق قانون موثر است.

 

مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص حقوقی و کیفری

تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد  .

جرم-اخاذی-مطابق-با-قانون-مجازات-اسلامی

2-عنصر مادی:

عنصر مادی در جرایم به معنای فعل مجرمانه ای است که در قانون برای آن مجازات تعیین شده مثل فعل ربایش در سرقت و یا اقدام به شلیک کردن به ناحیه حساس شخص دیگر در جرم قتل عمد یا اقدام به تلف کردن مال در جرم تخریب یا تصاحب کردن مالی که به عنوان امانت سپرده شده در جرم خیانت در امانت و….همه این ها عنصر مادی جرم است.

عنصر مادی جرم اخاذی هم عبارت است:

مطابق قانون تهدید و ترساندن شخص دیگر با اکراه و جبر برای پول گرفتن یا اقدام به انجام کاری که شخص آن را انجام دهد.

3-عنصر روانی:

عبارت است از سو ءنیت و بار روانی و ذهنی است که شخص مجرم قصد و نیت مجرمانه با موضوع جرم پیدا میکند که شامل سو ءنیت عام و سونیت خاص میشود:

1-سو نیت عام:

عبارت است از اینکه شخصی عمدا و با اختیار در حالت بلوغ فعل مجرمانه را انجام دهد بدون آنکه نتیجه خاصی از این اقدام داشته باشد مانند آنکه عمدا و با اختیار اقدام به تهدید دیگری نماید ولو اینکه نتیجه آن که اخذ مال باشد را نداشته باشد که در اینجا جرم تهدید یا اخاذی محقق شده است.

2-سو نیت خاص:

عبارت است از اینکه شخص نتیجه مجرمانه را قصد کرده باشد مثل آنکه در جرم سرقت به مال دست پیدا کند یا بخواهد در جرم قتل شخص بی گناه کشته شود و…..

اما در جرم اخاذی که نتیجه آن اخذ مال به طریق تهدید یا اکراه باشد سو نیت خاص اثر ندارد به این معنا که حتی اگر شخص قصد و نیتی برای نتیجه آن نداشته باشد جرم اتفاق می افتد.

– تعریف کلاشی:

یکی از جرایمی که در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده جرم کلاشی است.

که در قانون برای آن مجازات درجه 8 تعزیری مقرر کرده است.

شخص کلاش با دروغ گفتن و فریب دادن مردم و بر انگیختن حس دلسوزی مردم اموال آن ها را تحصیل میکند و فرقی نمیکند که شخص دارا یا ندار باشد مهم آن است که این کار را پیشه و حرفه خود قرار داده باشد.

مطابق باماده 712 قانون مجازات اسلامی:

هر کس تکدی و کلاشی را پیشه خود قرار داده باشد و از این راه امرار معاش کند یا ولگردی نماید به حبس از یک تا سه ماه  (تعزیر درجه هشت مطابق ماده 19 قانون مجازات اسلامی)  محکوم خواهد شد و چنانچه با توان مالی مرتکب عمل فوف شود علاوه بر مجازات مذکور کلیه اموالی را هم که از این راه به دست آورده مصادره خواهد شد.

-تفاوت کلاشی با کلاهبرداری:

کلاشی و کلاهبرداری هر دو جرایم علیه اموال مردم به حساب می آیند که با فریب مردم صورت میگیرد و در این زمینه با هم اشتراک دارند ،اما نباید این دو با یکدیگر اشتباه شود در این جا به دو مورد از تفاوت این دو جرم اشاره میکنیم.

1- در کلاشی فریب مردم از طریق یک دروغ صرف است:

مثل آنکه کلاش ادعا می کند که مسافر است و پول برگشتن به شهر خود را ندارد و فریب به این صورت است اما در کلاهبرداری فریب مردم از طریق توسل کردن مجرم به وسایل متقلبانه صورت میگیرد ،مثل آن که مجرم با ارائه یک سند جعلی خود را مالک مالی معرفی میکند و خریدار بدون اگاهی از این سند جعلی اقدام به خرید آن میکند شخص متقلب بدون شک کلاهبردار است.

2-  کلاشی از جمله جرایم به عادت است:

به این معنی که طبق ماده 712 قانون مجازات اسلامی :

باید آن را پیشه خود قرار دهد و عرفا کسی که کلاشی را بیش از دو بار انجام دهد جرم محقق شده و با یک بار انجام دادن جرم شکل نمیگیرد. اما در کلاهبرداری شخص کلاهبردار با یک بار انجام دادن فعل مجرمانه جرم فوق را انجام داده و قابل مجازات است.

-عناصر تشکیل دهنده جرم کلاشی:

1-عنصر قانونی: ماده 712 قانون مجازات اسلامی.

2-عنصر مادی: پیشه قرار دادن دروغ یا فریب یا برانگیختن حس دلسوزی مردم برای امرار معاش.

3-عنصر روانی: با علم و اختیار و از روی سونیت این فعل را انجام دادن.

برای آشنایی بهتر در همه موضوعات حقوقی میتوانید با وکلا مجرب سامانه وکیل نوین تماس حاصل فرمائید.

مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص حقوقی و کیفری

تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد  .

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی فوری
با تکمیل فرم ظرف نیم ساعت با شما تماس گرفته میشود