آیا فراری دادن متهم و محکوم جرم است؟
یکی از کارهایی که در قانون مجازات اسلامی جرم محسوب میشود فراری دادن متهم یا بازداشتی و یا محکوم است که در قانون مجازات اسلامی در بخش تعزیرات برای آن مجازات تعیین کرده است.
که این جرم میتواند هم توسط مامور بازداشت اتفاق بیفتد و هم توسط دوستان یا آشنایان شخص متهم که برای هر کدام مطابق قانون مجازات تعیین شده است.
مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص کیفری
تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد .
تعریف متهم:
متهم کسی است که دلایلی جهت ارتکاب جرم از جانب او وجود داشته و مراحل تعقیب و تحقیق از او قبل از صدور رای توسط دادگاه ادامه دارد.
تعریف محکوم:
محکوم کسی است که مراحل تعقیب و تحقیق از او تمام شده و علیه او حکم صادر شده است و مجازات وی در حکم دادگاه تعیین شده است.
مطابق با قانون مجازات مامور فراری دهنده متهم یا محکوم چه مجازاتی دارد؟
مطالبق با قانون مجازات اسلامی مامور فراری دهنده متناسب با جرم شخص فراری(از لحاظ شدت و اهمیت)مجازات میشود که در ادامه توضیح خواهیم داد.
-اگر فرد بازداشتی متهم یا محکوم به جرمی باشد که مجازات ان در قانون اعدام یا سنگسار است مامور فراری دهنده چه مجازاتی دارد؟
اگر فرد بازداشتی متهم به جرمی باشد که مجازات آن اعدام یا سنگسار است و یا زندانی به یکی از این مجازات ها محکوم شده باشد به سه تا ده سال حبس برای شخص فراری دهنده است و اگر فرد بازداشتی متهم به جرمی است که مجازات ان بالای حبس ده سال است و یا محکوم به حبس بالای ده باشد مجازات فراری دهنده او یک تا پنج سال حبس است و چناچه محکوم یا فرد بازداشتی تحت این عناوین و مجازات ها نباشد به شش تا سه سال حبس محکوم میشود.
-اگر فرد بازداشتی محکوم به قصاص یا متهم به قتل عمد باشد مامور فراری دهنده چه مجازاتی دارد؟
اگر زندانی محکوم به قصاص باشد یا بازداشتی فردی باشد که متهم به قتل عمد باشد فراری دهنده محکوم به تحویل دادن فراری میباشد و در صورت عدم تحویل زندانی میشود و تا تحویل دادن او در زندان میماند و چناچه متهم غیابا محاکمه شود و برائت حاصل کند و یا قتل غیر عمد تشخیص داده شود عامل فرار به مجازات تعیین شده در مطابق بند (1)محکوم خواهد شد و در صورت عدم یافتن او ضامن پرداخت دیه است و اگر فراری فوت کند و یا تحویل او مقدور نباشد چناچه محکوم به قصاص باشد فراری دهنده به پرداخت دیه به اولیا دم محکوم خواهد شد.
-ایا ماموری که به دلیل اهمال و سهل انگاری بدون عمد سبب فراری دادن شخص متهم شود قابل مجازات است؟
طبق ماده ماده 550قانون مجازات اسلامی هریک از مامورین نیرو انتظامی و یا دادسرا در اجرای وظیفه خود در رابطه با بازداشت متهم یا زندانی(محکوم) تقصیر و کوتاهی کرده باشند به جزای نقدی محوم میشوند.
–اگر فراری دهنده از دوستان و یا اشنایان فراری باشند مجازات آنها چگونه است؟
1-چناچه زندانی محکوم به اعدام یا سنگسار حبس ابد مجازات او یک تا سه سال و اگر زندانی متهم به جرمی باشد که مجازات آن اعدام یا سنگسار است مجازات فراری دهنده از شش ماه تا دو سال حبس و چناچه اتهام و محکومیت فراری غیر از این موارد باشد از سه ماه تا یک سال خواهد بود.
2-اما اگر زندانی محکوم به قصاص باشد فراری دهنده زندانی باشد تا او را تحویل دهد و چناچه تحویل او غیر ممکن شود محکوم به پرداخت دیه به ولی دم میشود.
مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص کیفری
تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد .