قویترین وکیل دعاوی ملکی
با بهترین وکیل دعاوی ملکی از طریق سامانه تخصصی وکیل نوین آشنا شدم و توانستم پروندهام را آنطور که دلخواهم بود، پیش ببرم. برای ارتباط با وکلای ملکی متخصص در سامانه وکیل نوین میتوانید از طریق زیر اقدام کنید.
چنانچه اطلاعی ندارید که در شهرتان وکیل متخصص دعاوی ملکی چه شخصی است، میتوانید در هر شهری که هستید،فرم مربوط به درخواست وکیل را پر نمائید تا با کارشناسان ما مشاوره داشته باشید.
میتوانید مشکل خود را از فهرست زیر پیدا کرده و روی آن کلیک کنید. همچنین در صورتی که نتوانستید راه حل مشکل خود را در فهرست زیر پیدا کنید، میتواندی با شمارههای اعلام شده تماس بگیرید چون سامانه تخصصی وکیل نوین با همکاری با وکیل دعاوی ملکی میتواند از زمان انعقاد قرارداد ملکی تا آخرین مرحله که گرفتن حکم به نفع موکل است، در کنار عزیزانی که مشکلات ملکی دارند باشند.
به چه دعاوی ملکی گویند؟
دعاوی و مشکلات ملکی هر نوع مشکل و اختلافی است که راجع به ملکی بین دو نفر اتفاق میافتد. انواع مختلفی دارد مثلا ملکی فروخته شده ولی هنوز سند آن برای خریدار تنظیم نشده است، خریدار باید دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را علیه فروشنده بدهد. یا زمانی که شخصی ملک دیگری بدون اجازه میفروشد، باید مالک بتواند مال خود را پس بگیرد و از طرف دیگر خریداری که پول را پرداخته کرده ولی مالی دریافت نکرده باید بتواند پول خود را پس بگیرد.
درخواست افراز ملک مشاع، باطل کردن سند رسمی، خیانت در امانت، کلاهبرداری و جعل اسناد مالکیت، مطالبه حق سرقفلی، فسخ قراردادهای ملکی، تغییر کاربری اراضی و … از دیگر دعاوی ملکی است که اتفاق میافتد.
در ادامه فرآیند هریک از انواع دعاوی ملکی و راهکارهای قانونی برای مطالبه حق و حقوقات را توضیح میدهیم.
گواهی پایان کار ملک
گواهی یا تاییدیه پایان کار نشاندهندهی این است که ملک براساس ضوابط و قوانین و مقررات ساخته شده است. این گواهی از این جهت اهمیت دارد که باید در تمام نقل و انتقالات ملک برای آگاهی خریدار از مشخصات ساختمان به خریدار داده شود.
بهره بردن از تجربیات و تخصص وکلا و مشاوران حقوقی سامانه تخصصی وکیل نوین که به تمام قوانین و مقررات ملکی درمورد دریافت گواهی پایان کار ملک تسلط دارند، همیشه برای اشخاص مفید واقع شده است.
الزام به تنظیم سند رسمی
وقتی ملکی قرار است به دیگری انتقال یابد، باید از طریق قانونی نقل و انتقال صورت بگیرد. یکی از راههایی که نقل و انتقال قانونی را نشان میدهد و مالک جدید به رسمیت شناخته میشود، انتقال سند رسمی ملک به نام مالک جدید است. اما اگر فروشنده به هر دلیل از تعهد خودش برای انتقال سند رسمی ملک خودداری کند، بحث الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی ایجاد میشود.

فرآیند الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی ملک
معمولا بین فروشنده و خریدار قولنامهای وجود دارد که نشاندهندهی انتقال ملک است و در آن مهلتی تعیین میکنند که سند رسمی را منتقل کنند. براساس این قولنامه خریدار میتواند دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را به دادگاه صالح بدهد. دادگاه پس از مطالعه قولنامه یا توافقات کتبی خریدار و فروشنده و بررسی آن، نمایندهای را همراه خریدار به دفترخانه فرستاده تا فروشنده را ملزم به تنظیم سند کند و چنانچه فروشنده باز هم حاضر به تنظیم سند نشود، قولنامه فسخ شده و خریدار میتواند ثمنی (پول) را که پرداخت کرده به علاوه کلیه خسارات دریافت کند.
تنظیم سند ملکی که در رهن است
ما در سامانه تخصصی وکیل نوین بسیار شاهد بودیم که خریدار دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی داده ولی چون ملک در رهن بوده، دادخواستش رد شده و هزینههایی هم که کرده، هدر رفته است.
به همین دلیل، راهکار قانونی که ما پیشنهاد میکنیم این است که همراه با دادخواست الزام به تنظیم سند، دارخواست فک رهن هم به دادگاه داده بشود. در این صورت، دادگاه هردو را باهم بررسی کرده و خریدار میتواند ملک را از رهن دربیاورد و سپس با نماینده دادگاه برای تنظیم سند به دفترخانه برود.
تنظیم سند ملکی که فروشنده فوت کرده است
بعضی از مواردی که مراجعه به دفتر سامانه تخصصی وکیل نوین داشتهاند، عنوان کردهاند که ملکی را خریدند ولی فروشنده سند نزده و الان هم فوت کرده. این عزیزان نگران سرمایه از دست دادهشان بودند اما ما راهکارش را این طور بیان میکنیم که اگر فروشنده پس از فروختن ملک و قبل از انتقال سند فوت کند، خریدار دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی را باید علیه وراث فروشنده بدهد. یعنی این وراث هستند که مخاطب خریدار قرار میگیرند و باید تعهدات فروشنده مبنی بر تنظیم سند را انجام دهند.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
وکیل دعاوی ملکی در سامانه تخصصی وکیل نوین در فرآیند قانونی الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی همراه خریدار خواهند بود، به طوری که خریدار لازم نیست خودش در مراحل حضور داشته باشد، مراحل سریعتر انجام میشود، دادخواستها با رعایت نکات قانونی و بدون اطاله دادرسی تقدیم دادگاه میشود و فرآیند به طور تخصصی پیگیری میشود.
الزام به تحویل ملک
یکی از مشکلات ملکی مراجعانی که به دفتر مراجعه میکنند، این است که ملکی را خریدهاند و سند به نامشان خورده است ولی فروشنده همچنان ملک را تحویل نداده است. در چنین مشکلاتی، وکیل دعاوی ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین دو نکته را بررسی میکنند:
۱-خریدار سند رسمی ملک را دارد یا نه؛ یعنی ابتدا خریدار باید سند رسمی ملک را دریافت کند و سپس، درخواست الزام فروشنده به تحویل ملک را داشته باشد. تا سند رسمی و ثبت شده را دریافت نکرده، نمیتواند شکایت تحویل ملک را اقامه کند وگرنه دادخواستش رد میشود. اگر خریدار سند رسمی ملک را نداشته باشد، راهکارش این است که دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی علیه فروشنده بدهد و رای به نفع خودش که گرفت و سند که به نامش زده و ثبت شد، سپس، دادخواست تحویل ملک را بدهد.
۲- فروشنده حق حبس دارد یا نه؛ حق حبس یعنی در معاملات معوض (معاملاتی که دو چیز باهم مبادله میشوند مثل خرید و فروش که فروشنده مال را تحویل میدهد و خریدار ثمن(پول) را) هریک از طرفین میتوانند تعهد خود را تا زمانی که طرف مقابل تعهدش را انجام نداده، انجام ندهد. مثلا فروشنده میتواند تا زمانی که خریدار پول ملک را پرداخت نکرده، آن را تحویل ندهد. بنابراین، اگر فروشنده حق حبس داشته باشد و با خریدار به توافق نرسد که کدام یک باید اول تعهدات خود را انجام دهد، میتوانند به دادگاه شکایت کرده و دادگاه با توجه به قولنامه و نحوه توافقات آنها و سایر مدارک، تصمیم میگیرد که کدام یک ابتدا تعهداتش را انجام دهد.
اگر خریدار سند ملک را دارد و فروشنده هم حق حبس ندارد ولی باز هم ملک را تحویل نمیدهد، وکلای ما این راهکار قانونی را پیشنهاد میکنند: خریدار دادخواست الزام فروشنده به تحویل ملک را به دادگاه محل وقوع ملک بدهد و باید سند رسمی و مدارک دیگری را که نشان دهندهی عدم تحویل ملک است، ضمیمه دادخواست کند. دادگاه پس از بررسی مدارک و مستندات، فروشنده را ملزم به تحویل ملک میکند و نماینده خود را برای انجام این الزام همراه خریدار میکند.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین در دعوای الزام به تحویل ملک
وکیل دعاوی ملکی در سامانه تخصصی وکیل نوین علاوه بر اینکه شرایط بالا را در پرونده مراجعه کننده بررسی میکنند، با آگاهی که بر قوانین ملکی و رویه قضایی در مورد پروندههای ملکی دارند، اگر شرایط بالا وجود نداشته باشد، طوری فرآیند را پیش میبرند که شرایط ایجاد شود و اگر شرایط بالا وجود داشته باشد، برای تسریع فرآیند اقدامات قانونی را انجام میدهند.
سند ملکی معارض
مراجعات بسیاری به موسسه وجود دارد که دو یا چند خریدار سند ۶ دانگ مربوط به یک ملک را در اختیار دارند و حق همهی آنها در حال ضایع شدن است. ما با تجربهای که در این زمینه کسب نمودهایم، راهکارهای قانونی زیر را معرفی میکنیم:
راهکارهای قانونی برای رهایی از سند ملکی معارض
۱-شکایت کیفری کلاهبرداری و فروش مال غیر:
اینکه برای خریداران متعدد یک سند ملکی تنظیم شده است، در اکثر مواقع نشاندهندهی کلاهبرداری است؛ یعنی شخصی یک ملک را با فریب و نیرنگ به چندین نفر فروخته و چندین بار پول دریافت کرده است. در این هنگام، اگر شرایط کلاهبرداری وجود داشته باشد، خریداران میتوانند شکایت کیفری کلاهبرداری کنند که در این هنگام فروشنده کلاهبرداری علاوه بر اینکه باید تمامی خسارات و وجهی که خریداران پرداخت کردهاند، پس بدهد، حبس نیز دارد.
نکته: مراجعهکنندگانی هستند که میگویند فروشنده کلاهبردار مالک اصلی ملک هم نبوده است یعنی یک «شخص الف» ملکی که مال «شخص ب» هست را به «شخص ج» و «شخص د» فروخته است. در اینجا خریداران که شکایت کیفری کلاهبرداری باید انجام بدهند و مالک اصلی ملک هم شکایت کیفری فروش مال غیر باید انجام دهد.
۲- شکایت کیفری جعل:
بعضی اوقات هم وجود سند معارض به دلیل جعل است یعنی یکی از خریداران سند مالکیت اصلی دارد و شخص دیگری آن را جعل کرده است. در این صورت، راهکاری که ما برحسب تجربه پیشنهاد میکنیم این است که خریدار اصلی برای اینکه ملک را از دست ندهد، ادعای کیفری جعل کند. دادگاه کیفری دو تا سند مالکیت را به کارشناسی فرستاده و کارشناس خط با استفاده از مواردی مثل نوع کاغذ، نوع خودکاری که استفاده شده، جوهر خودکار و … جعلی بودن یکی از سندهای مالکیت را در گزارشی به دادگاه اعلام میکند. همچنین، خریدار اصلی میتواند از دلایل دیگری مثل شهادت شهود و … نیز استفاده کند. درنتیجه، دادگاه با استفاده از مجموع دلایل رای صادر و سند جعلی را باطل اعلام میکند.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه وکیل نوین در دعاوی کیفری مربوط به ملک
در شکایتهای کیفری از یک طرف چون آبروی متهم درمیان است و اگر شاکی رای به نفع خود نگیرد، بعدا متهم میتواند اعاده دادرسی کند و از طرف دیگر باید شرایط شکایت کیفری باشد وگرنه شکایت رد میشود، بهتر است که خریداران یا مالکی که مالش فروخته شده، پیش از انجام شکایت کیفری خود به وکلای متخصص سامانه تخصصی وکیل نوین مراجعه کنند تا هم اولا بررسی تخصصی شود که آیا شرایط شکایت کیفری وجود دارد تا شاکی بتواند رای به نفع خود بگیرد و آبروی کسی هم الکی نریزد، و هم دوما در طول فرآیند شکایت همراه شاکی باشند و از اطاله دادرسی جلوگیری کنند.
۳- حل تعارض با استفاده از تاریخ سند:
گاهی اوقات هم سندهای متعارضی که صادر شده نه به علت کلاهبرداری و نه به علت جعل است، بلکه صرفا اشتباهی رخ داده است یا انتقال قانونی صورت گرفته ولی سند قبلی باطل نشده است. در این صورت، حل تعارض را این گونه به شما پیشنهاد میکنیم: سند مالکیتی که تاریخ آن دیرتر (موخر) است، اعتباری ندارد. یعنی سندی که از نظر تاریخی زودتر ثبت شده، اعتبار دارد تا زمانی که به موجب حکم دادگاه اعتبارش باطل شود و سندی که تاریخ آن دیرتر است اعتبار ندارد مگراینکه با حکم دادگاه معتبر شناخته شود.
حفظ حقوق خریدار موخر
خریداری که تاریخ سند مالکیتش دیرتر است، سندش اعتبار ندارد اما ممکن است حق با او باشد. بنابراین، ما پیشنهاد میکنیم که چنین خریداری با استفاده از مدارکی مثل قولنامه، سند مالکیت، شهادت شهود یا استشهادیه، اماره تصرف و … دادخواست ابطال سند قبلی را به اداره ثبت محل استقرار ملک تقدیم کند و اگر رای به نفعش صادر شود، سند قبلی باطل شده و سند خودش دارای اعتبار میشود. این رای قابل تجدیدنظر در دادگاه خواهد بود.

باطل کردن (ابطال) سند رسمی
گاهی مراجعانی به دفتر میآیند که به دنبال باطل کردن سند رسمی هستند. سوالی که پیش میآید این است که آیا میتوان سند رسمی را که ثبت شده باطل کرد؟ و اگر میشود این باطل کردن چه فرآیندی دارد؟
وکیل دعاوی ملکی به این سوالات این طور پاسخ میدهند:
موارد ابطال سند رسمی
۱- یکی از موارد ابطال سند رسمی ادعای جعل است. قبلا هم توضیح داده شد که اگر نسبت به سند رسمی ادعای جعل شود (ادعای جعل فقط نسبت به اسناد رسمی امکانپذیر است) و این ادعا در دادگاه کیفری ثابت شود، سند مجعول باطل میشود. بنابراین، بعضی از خریداران میتوانند دادخواست ابطال سند رسمی به استناد جعل را مطرح کنند.
۲- از دیگر مواردی که قبلا توضیح داده شد، سند معارض است. اگر دو تا سند رسمی متعارض باهم وجود داشته باشد، میتوان با دلیل و مدرک سند معارض را ابطال نمود. این اتفاق به این دلیل است که مقررات مربوط به صدور سند رعایت نشده است. سایر اسناد رسمی که مقررات مربوط به آن رعایت نشده باشد میتوان از دادگاه تقاضای ابطال آنها را کرد مثل ابطال شناسنامه.
۳- دو مورد بالا را قبلا توضیح دادیم اما مورد دیگری وجود دارد که به استناد آن میتوان دادخواست ابطال سند رسمی را داد و آن، این است که اگر معاملهای باطل شود، سند رسمی که براساس آن معامله تنظیم شده را میتوان باطل کرد. مثلا فروشنده مال مجهولی را میفروشد، از آنجایی که بیع (فروش) مال مجهول باطل است، پس معامله باطل میشود. به استناد بطلان معامله میتوان دادخواست ابطال سند رسمی را که براساس این معامله صادر شده، تقدیم نمود.
فرآیند ابطال سند رسمی
وکیل دعاوی ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین با توجه به تجارب و تخصص در زمینه دعاوی ملکی فرآیند ابطال سند رسمی را این طور شرح میدهد: سند ملکی سند رسمی محسوب میشود و باید با حکم قطعی دادگاه باطل شود. بنابراین، شخصی که دنبال ابطال سند رسمی است (خواهان)، باید در دادگاه محل وقوع ملک دادخواست ابطال سند رسمی بدهد. دادگاه دلایل و مدارک خواهان را بررسی میکند و پرونده را به اداره ثبت ارجاع میدهد.
اداره ثبت هم پس از استعلام از دفتر املاک که مشخصات درج شده صحیح و معتبر باشد، پیشنویسی تهیه کرده و با درج مشخصاتی تحویل به خواهان میدهد. خواهان نتیجه را به دادگاه اعلام و دادگاه براساس آن رای ابطال سند رسمی را صادر میکند.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین در فرآیند ابطال سند رسمی
در دعوای ابطال سند رسمی وکیل دعاوی ملکی علاوه بر تسلط و تبحر در مورد قوانین و مقررات ملکی و رویه قضایی راجع به پروندههای ملکی، بر مقررات و بخشنامهها و آییننامههای ثبتی هم تسلط دارد. همچنین، وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین بر رویههای ثبتی و تجدیدنظرخواهی از آنها آگاهی و تسلط دارند. بنابراین، در مدت زمان کوتاهی پرونده را پیش میبرند.
الزام به فک رهن
اگر خریدار ملکی را بخرد که در رهن است و فروشنده تعهد کند که تا زمان تنظیم سند ملک را از رهن خارج میکند اما به تعهدش عمل نکند، خریدار میتواند دادخواست الزام به فک رهن بدهد.
البته دادخواست الزام به فک رهن فقط منحصر به خریدار نیست، گاهی اوقات مراجعانی نیز بودهاند که ملکشان را برای پرداخت اقساط وام در رهن بانک قرار دادند و همهی اقساط را پرداخت نمودهاند ولی بانک ملک را از رهن خارج نمیکرده است. ما به این دسته از مراجعان نیز دادخواست فک رهن را پیشنهاد دادهایم. به طور کلی، هر شخصی که تعهد به فک رهن ملکی را داشته باشد ولی آن را اجرا نکند، میتوان علیهش دادخواست الزام به فک رهن تقدیم دادگاه کرد.
فرآیند دادخواست الزام فروشنده به فک رهن
خریدار دادخواست الزام به فک رهن را به دادگاه محل وقوع ملک تقدیم میکند. قاضی پس از بررسی، رای میدهد و خریدار آن را برای اجرا به اجرای احکام میبرد. اجرای احکام مهلت ۱۰ روزهای به فروشنده میدهد تا فک رهن را انجام دهد. چنانچه در این مهلت فروشنده باز هم به اجراییه عمل نکند، اموال او توقیف شده و از محل فروش اموالش، فک رهن انجام میشود.
یا اگر خریدار بخشی از ثمن (پول ملک) را هنوز نداده باشد، میتواند همان بخش را به فروشنده ندهد و از همان پول هزینهها فک رهن را برداشت کند.
همچنین، اگر در قرارداد فروش ملک تاریخ معینی برای فک رهن توافق کرده باشند، و فروشنده تا آن تاریخ فک رهن را انجام ندهد، خریدار میتواند حتی فسخ قرارداد را نیز از دادگاه مطالبه کند و وجهی را که پرداخته به انضمام تمامی خسارات یا وجه التزام (در ادامه وجه التزام توضیح داده میشود) دریافت کند.
وکیل دعاوی ملکی در مشهد نکتهای را بیان میکند که اگر خریدار معتقد باشد ملکی که در رهن است، سند رهنیاش به طور غیر قانونی ارائه شده، باید دادخواست ابطال سند را مطرح کند نه فک رهن.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین در فرآیند الزام به فک رهن
سامانه تخصصی وکیل نوین با همکاری با قویترین وکیل دعاوی ملکی ضمن تسلط بر نکات قراردادی برای بررسی قرارداد خریدار و فروشنده، بر رویه دادگاهها و فرآیند اجرای احکام نیز تسلط دارد. همچنین، حضور وکیل دعاوی ملکی در مشهد منجر به کوتاه شدن فرآیند رسیدگی میشود.
مطالبه وجه التزام
وجه التزام همان خسارت توافقی و قراردادی است، یعنی ممکن است هنگامی که قراردادی بسته میشود، طرفین برای اینکه از انجام تعهدات طرف دیگر مطمئن باشند، مبلغی را به عنوان وجه التزام توافق میکنند. این وجه التزام میتواند در هر نوع قراردادی باشد. مثلا در قرارداد فروش ملک، خریدار قید میکند تا یک ماه بعد باید تنظیم سند صورت بگیرد و به ازای هر روز تاخیر ۱۰۰ هزار تومان وجه التزام تعیین میگردد.
وکیل دعاوی ملکی متذکر میشود که وجه التزام متفاوت از خسارات دیگر است یعنی خریدار میتواند هم وجه التزام را مطالبه کند و هم خسارات دیگر را چون وجه التزام یک مبلغ مقطوع قراردادی است.
فرآیند مطالبه وجه التزام
شخصی که وجه التزام به نفع او در قرارداد پیشبینی شده، که میتواند فروشنده یا خریدار باشد، باید در دادگاه محل وقوع ملک دادخواست مطالبه وجه التزام بدهد و علاوهبر مدارک شناسایی، قولنامه را نیز پیوست کند. قاضی پس از بررسی قولنامه و احراز اینکه وجه التزام در قولنامه وجود دارد و چه مبلغی است، رای به آن میدهد. رای به شعبه اجرای احکام میرود و چنانچه پس از اعطای مهلت، وجه التزام پرداخت نشود، میتوان از محل فروش اموال او وجه التزام را دریافت کرد.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین در فرآیند مطالبه وجه التزام
یک وکیل خوب برای دعاوی ملکی در سامانه وکیل نوین باید از همان ابتدا به قرارداد توجه کند تا چند نکته را احراز کند:
۱- در قرارداد وجه التزام بدون قید و شرط دیگری پیشبینی شده باشد، میتواند همان را از دادگاه برای موکلش درخواست کند.
۲- میتواند خسارات دیگر را نیز علاوه بر وجه التزام از دادگاه برای موکلش بخواهد.
۳- اگر وجه التزام در قرارداد پیشبینی نشده باشد، باید دنبال ضرر و زیانهای ناشی از انجام ندادن یا تأخیر در انجام دادن تعهدات قراردادی برود.
۴- اگر در قرارداد ذکر شود که وجه التزام جایگزین تعهد اصلی نیست، میتواند علاوه بر اجرای تعهد اصلی، وجه التزام را نیز از دادگاه بخواهد.
۵- اگر در قرارداد ذکر شود که وجه التزام جایگزین تعهد اصلی است، میتواند فسخ قرارداد را به انضمام وجه التزام و سایر خسارات ناشی از فسخ قرارداد را برای موکلش از دادگاه بخواهد.
همچنین، سامانه تخصصی وکیل نوین پیشنهاد میکند که قبل از امضای قرارداد فروش حتما با یک وکیل خوب برای دعاوی ملکی مشاوره داشته باشید تا در قرارداد برایتان حق و حقوقاتی مثل وجه التزام را پیشبینی کند که بعدا درخواست آنها از دادگاه سریعتر و آسانتر انجام شود.
دعوای خلع ید یا تصرف عدوانی
دعاوی خلع ید یا تصرف عدوانی در ملک زمانی مطرح میشوند که متصرفی در ملکی تصرف نابه جا و بدون اجازه مالک داشته باشد. در این هنگام مالک میتواند علیه متصرف غیرقانونی شکایت کیفری خلع ید یا تصرف عدوانی بدهد. تصرف عدوانی از راه حقوقی نیز امکانپذیر است.
آیا به قویترین وکیل دعاوی ملکی احتیاج دارید؟ میتوانید با سامانه تخصصی وکیل نوین با شمارههای ۰۵۱۳۶۱۴۴۶۴۵ و ۰۲۱۲۲۲۲۱۶۶۳ تماس بگیرید.
تفاوت دعوای خلع ید با دعوای تصرف عدوانی
شکایت کیفری خلع ید مربوط به مال غیر منقول مثل خانه، زمین و … میباشد. به این صورت است که مالک که سند مالکیت دارد، به دادگاه رفته و علیه متصرف غیرقانونی که در ملکش است و خارج نمیشود، شکایت کند که دادگاه ملکش را از ید (تصرف) او خارج کند.
اما دعوای تصرف عدوانی هم برای مال منقول مثل ماشین و هم برای مال غیرمنقول است. مثلا اگر شخصی ماشینی را در تصرف دارد که متعلق به دیگری است، دیگری باید علیه آن شخص دعوای تصرف عدوانی مطرح کند تا بتواند ماشین را بگیرد. یعنی دعوای تصرف عدوانی بیشتر زمانی است که دو تا متصرف از مالی استفاده میکنند که سند مالکیت هیچکدام ندارند، اما یک متصرف قانونی و دیگری غیرقانونی است. بنابراین، متصرف قانونی باید دعوای تصرف عدوانی مطرح کند و با دلایل دیگری مثل شهادت شهود و … تصرف قانونی خودش را ثابت کند.
به طور کلی، اگر شخصی مال دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند، غاصب است و از نظر کیفری مجازات دارد.
دعوای قلع و قمع بنا
قلع و قمع بنا مربوط به زمانی است که شخصی در ملک دیگری به طور غیر مجاز بنایی بسازد یا درختی بکارد. در این صورت، مالک یا متصرف قانونی میتواند دادخواست قلع و قمع بنا را به دادگاه تقدیم کند و سپس هر آنچه ساخته شده را تخریب نماید.
برای طرح این دعوا باید به دو نکته توجه کرد:
۱- خواهان دعوا باید مالک باشد و سند مالکیت داشته باشد یا متصرف قانونی باشد مثلا شخصی که باغی را اجاره کرده و دیگری در آن باغ درختی میکارد یا بنایی میسازد، مستاجر (متصرف قانونی) میتواند دادخواست قلع و قمع بنا را بدهد.
۲- اگر ساخت بنا یا کاشت با مجوز باشد مثلا شخصی بنایی را ساخته یا درختی را کاشته، حق زراعت در آن ملک داشته باشد، خواهان (مالک یا متصرف قانونی) نمیتواند حکم قلع و قمع را بگیرد بلکه فقط میتواند اجرتالمثل آن را مطالبه کند.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین در فرآیند تصرف عدوانی، خلع ید یا قلع و قمع بنا
قویترین وکیل دعاوی ملکی سامانه وکیل نوین پس از مطالعه پرونده و بررسی نکات آن میتواند در اثبات اینکه شخص مالک یا متصرف قانونی است به موکل خود کمک کند. همچنین، اگر شخص در ملک تصرف قانونی داشته باشد، وکیل ملکی میتواند پرونده را به سمتی سوق دهد که موکلش اجرتالمثل تصرف را دریافت کند.
تخلیه ملک استیجاری (اجارهای اعم از تجاری یا مسکونی)
پروندههای بسیاری بودهاند که مالک به دفتر مراجعه کرده و خواستار کمک و راهنمایی بوده برای اینکه مستاجرش ملک تجاری یا مسکونیاش را تخلیه نمیکند درحالی که مدت اجاره تمام شده و تمدید هم نکردهاند.
وکیل دعاوی ملکی براساس تجربه پروندههای مشابهی که داشته است، مرجع صالح برای رسیدگی به دادخواست تخلیه اماکن مسکونی یا تجاری را شورای حل اختلاف میداند. در صورتی که اجارهنامه با امضای دو شاهد تنظیم شده باشد، مالک پس از پایان مهلت اجاره میتواند علیه مستاجری که ملک را تخلیه نمیکند دادخواست بدهد.
فرآیند تخلیه ملک اجارهای
فرآیند تخلیه ملک اجارهای بنا به اینکه در داخواست خواهان چه نوشته باشد، میتواند کوتاهتر یا طولانیتر شود.
۱- دستور تخلیه
وکیل دعاوی ملکی پیشنهاد میکند برای اینکه خواهان (موجر) زودتر بتواند ملکش را از مستاجر پس بگیرد، باید در دادخواستی که به شورای حل اختلاف میدهد «دستور تخلیه» را قید کند. در این صورت، پس از صدور دستور، اجرای احکام به خوانده (مستاجر) ۱۰ روزمهلت میدهد که ملک را تخلیه کند و اگر پس از ۱۰ روز همچنان ملک را تخلیه نکرده باشد:
الف-کلانتری محل اقدام به بیرون کردن مستاجر میکند،
ب- خواهان (موجر) میتواند ضرر و زیان ایام تصرف مستاجر را از دادگاه مطالبه کند.
البته باید شرایطی وجود داشته باشد که موجر بتواند دستور تخلیه را از شورای حل اختلاف بخواهد که با کمک قویترین وکیل دعاوی ملکی که در سامانه تخصصی وکیل نوین حضور دارند، میتوانید این شرایط را ثابت کنید.
۲- حکم تخلیه
اگر شرایط دستور تخلیه وجود نداشته باشد و موجر خواهان «حکم تخلیه» باشد، این حکم در مهلت طولانیتری صادر میشود ضمن اینکه پس از صدور حکم، خوانده (مستاجر) ۲۰ روز مهلت تجدیدنظرخواهی از حکم را دارد و اگر حکم غیابی صادر شده باشد یعنی مستاجر در جلسه دادرسی حضور نداشته باشد علاوه بر ۲۰ روز تجدیدنظر خواهی، ۲۰ روز دیگر هم مهلت واخواهی دارد. پس از ۴۰ روز حکم قطعی شده و به اجرای احکام میرود. آن وقت ۱۰ روز دیگر هم به مستاجر برای تخلیه مهلت میدهند و در نهایت موجر میتواند توسط ماموران کلانتری ملک را تخلیه کند و ضرر و زیان ایام تصرف را از مستاجر بخواهد.
تخلیه ملک دارای قرارداد رسمی
مراحل فوق مربوط به زمانی بود که قرارداد اجاره در دفاتر املاک به صورت قولنامه تنظیم شود. اما اگر اجارهنامه در دفاتر اسناد رسمی تنظیم شوند، مرحله اجرای حکم فرق میکند. خواهان باید به دفتر اسناد رسمی که قرارداد اجاره در آنجا تنظیم شده، مراجعه کند و درخواست اجراییه کند. اداره ثبت دستور تخلیه صادر و ظرف دو روز به مستاجر ابلاغ میکند و مستأجر سه روز پس از ابلاغیه، برای تخلیه فرصت دارد. پس از سه روز اگر تخلیه نکند، کلانتری محل اقدام به تخلیه مینماید.
تخلیه ملک دارای سرقفلی
اگر ملک تجاری و دارای سرقفلی باشد و سرقفلی به مستاجر داده شده باشد، فرآیند تخلیه آن در صلاحیت دادگاه خواهد بود و موجر باید فرآیند بالا را از طرق دادگاه بگذراند.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین در فرآیند تخلیه ملک اجارهای
قویترین وکیل دعاوی ملکی برحسب تجربه مراجعانی را که برای تخلیه ملکشان به دفتر مراجعه میکنند، اینطور مشاوره میدهد که ابتدا قولنامه را بررسی میکند تا ببیند شرایط دادخواست دستور تخلیه وجود دارد یا خیر. اگر وجود داشته باشد، برای موکلش (موجر) دادخواست دستور تخلیه میدهد و اگر وجود نداشته باشد، دادخواست حکم تخلیه میدهد و در تمامی مراحل همگام و حتی پیشتر از موکلش پرونده را پیش میبرد.
مطالبه اجرتالمثل
اجرت المثل، مقدار اجاره غیرقراردادی است و مربوط به زمانی است که شخصی در ملک دیگری تصرف با مجوز داشته باشد. از یک طرف چون تصرفش مجاز است، غاصب محسوب نشده و مجازات ندارد، از طرف دیگر، چون ملک متعلق به دیگری است و هیچکس نمیتواند بدون اجر و مواجب در ملک متعلق به غیر تصرف کند، باید اجاره آن را بپردازد.
برای جمع بین این دو تعارض، راهکار اجرتالمثل وجود دارد. اگر بین متصرف و مالک قراردادی باشد که مقدار اجرت پرداختی برحسب قرارداد اجاره یا رهن نام دارد ولی اجرتالمثل مربوط به زمانی است که قراردادی بین مالک و متصرف نباشد ولی کاری که انجام شده، عرفا دارای اجرت میباشد.
موارد مطالبه اجرتالمثل
یک از مواردی که مالک میتواند اجرتالمثل دریافت کند، این است که مثلا شخصی در ملک دیگری بنایی را ساخته یا درختی را کاشته، حق زراعت در آن ملک داشته باشد، خواهان (مالک یا متصرف قانونی) نمیتواند حکم قلع و قمع را بگیرد بلکه فقط میتواند اجرتالمثل آن را مطالبه کند. قبلا این مثال توضیح داده شد.
از دیگر موارد دریافت اجرتالمثل، زمانی است که قرارداد اجاره تمام شده اما مستاجر ملک را تخلیه نمیکند. در این هنگام موجر میتواند از دادگاه اجرت ایام تصرف مستاجر را مطالبه کند.
از دیگر موارد دریافت اجرتالمثل، مربوط به رابطه زناشویی است که زن میتواند هر کاری را که در منزل شوهرش انجام داده مثل ظرف شستن، لباس شستن، جارو کردن، آشپزی و … اجرت آنها را از شوهرش مطالبه کند که به آن اجرتالمثل کارهای منزل میگویند که جدا از نفقه و مهریه میباشد. این مورد در مقالات مربوط به خانواده بررسی میشود.
تفاوت اجرتالمثل با اجور معوقه
در ملک اجارهای اجرتالمثل با اجور معوقه متفاوت است. اجور معوقه یعنی میزان اجارههایی که مستاجر آنها را در طول استفاده از ملک اجارهای پرداخت نکرده است اما اجرتالمثل مربوط به زمانی ست که قرارداد اجاره تمام شده ولی مستاجر همچنان ملک را تخلیه نمیکند که موجر چون قرارداد اجاره تمام شده، نمیتواند مقدار اجاره را مطالبه کند اما میتواند اجرتالمثل ایام تصرف را بخواهد. اما اجور معوقه زمانی است که هنوز قرارداد اجاره تمام نشده است.
فرآیند مطالبه اجور معوقه
گاهی موجر نزد ما آمده و قصد داشته از مستاجرش شکایت کند که اجارههایش را پرداخت نمیکند. در این صورت ما به او توصیه میکنیم که با استفاده از قرارداد اجاره، به شورای حل اختلاف مراجعه کند و دادخواست مطالبه اجور معوقه به همراه کلیه خسارات را تقدیم کند. شورا پس از بررسی دلایل و مدارک، هم مقدار اجور معوقه و هم سایر خسارات موجر را از پول پیش مستاجر کم میکند و مابقی را به مستاجر برمیگرداند.
فرآیند مطالبه اجرتالمثل
وکیل دعاوی ملکی در سامانه وکیل نوین به موجرانی که میخواهند اجرتالمثل از مستاجرشان دریافت کنند، دو نکته را گوشزد میکند:
۱-مستاجر باید از ملک استفاده کند یعنی قرارداد اجاره تمام شده ولی مستاجر همچنان در ملک سکونت یا مغازه دارد.
۲- موجر باید این اجرتالمثل را درخواست کرده و مستأجر از پرداخت آن خودداری نماید، سپس به دادگاه مراجعه کند.
دادگاه پس از بررسی دلایل و مدارک هر دو طرف، قرار کارشناسی صادر میکند. کارشناس با درنظر گرفتن مواردی مثل شرایط، موقعیت ملک و مقایسه آن با املاک مشابه و مقدار اجاره قبلی، مبلغ اجرتالمثل را مشخص و به دادگاه اعلام میکند. دادگاه براساس اظهارنظر کارشناس رای میدهد که این رای قابل اعتراض برای مستاجر خواهد بود.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین در فرآیند مطالبه اجور معوقه و اجرتالمثل
وکیل دعاوی ملکی سامانه در وکیل نوین با آگاهی از قوانین موجر و مستاجر و داشتن تجربه در مورد رویههای شورای حل اختلاف برای صدور رای در موارد مشابه، میتواند به بهترین راهحل موکل خود را راهنمایی و مشاوره کند. همچنین، وکیل دعاوی ملکی با تسلط بر قراردادهای اجاره میتواند هنگام تنظیم قرارداد اجاره در کنار موجر یا حتی مستاجر مشاورهی خوبی باشد.
دعاوی مربوط به پیش فروش ملک
یکی از دعاوی ملکی که به وکیل دعاوی ملکی ارجاع میشوند و امروزه تعداد آن نیز زیاد شده است، دعاوی مربوط به پیش فروش ساختمان است. پیش فروش مربوط به زمانی است که سازنده ملکی را دارد میسازد و آن را در حین ساخت میفروشد. در پیش فروش ملک سه طرف وجود دارد:
۱- مالکی که با قرار است سازنده ملکش را بسازد و بفروشد، ۲- سازندهای که ملکی را میسازد، ۳- خریداری که ملک را از سازنده میخرد یا پیش خرید میکند. البته گاهی مالک و سازنده یک نفر هستند. اگر مالک و سازنده دو شخص جدا باشند، بین آنها «قرارداد مشارکت در ساخت» باید وجود داشته باشد و بین سازنده و خریدار هم «قرارداد فروش» یا «قرارداد پیش فروش» ملک باید تنظیم شود.
در ادامه برخی از دعاوی مربوط به پیش فروش ملک را توضیح میدهیم:
۱- الزام سازنده به تنظیم سند ملک پیش فروش شده
براساس قانون پیش فروش آپارتمانها، سازنده باید با رعایت برخی از شرایط ملک را پیش فروش کند. یکی از آن شرایط این است که در دفاتر اسناد سند رسمی ملک به نام پیش خریدار تنظیم شود.
اما براساس تجربهای که وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین دارند، معمولا سازنده سند رسمی تنظیم نمیکند و خریدار پس از چند سال دوندگی تنها میتواند وجه پرداختی یا در نهایت وجه التزام را نیز دریافت کند. درحالی که ارزش پول خریدار پس از چند سال دوندگی کمتر شده ولی ارزش ملک ساخته شده بالاتر رفته است.
مثلا سال ۹۴ خریدار ملکی را پیش خرید کرده و مبلغ ۱۰۰ میلیون پرداخت کرده، الان پس از ۴ سال دوندگی توانسته حکم استرداد وجه پرداختی و وجه التزام را بگیرد و سازنده مبلغ ۱۵۰ میلیون پرداخت میکند. در سال ۹۸، ۱۵۰ میلیون شاید حتی اندازه خرید یک ملک نشود اما ملکی که ساخته شده ارزشش به یک میلیارد رسیده است. ۱۵۰ میلیون کجا و یک میلیارد کجا! مسلما خریدار ضرر میکند.
فرآیند رسیدگی به دعوای الزام به تنظیم سند ملک پیش فروش شده
خریدار باید با مدارکی مثل قرارداد پیش فروش، گواهی پایان کار ساختمان و … به دادگاه محل وقوع ملک مراجعه کند و علیه سازنده دادخواست الزام به تنظیم سند را تقدیم دادگاه محل وقوع ملک کند. علاوه بر مدارک بالا، دادگاه مدارک دیگری مثل پروانه ساخت، بیمهنامه مسئولیت براساس ماده ۹ از قوانین پیش فروش آپارتمان را طلب میکند.
همچنین، از اداره ثبت اسناد محل وقوع ملک استعلام میگیرد. در نهایت، پس از بررسی مدارک، حکم به تنظیم سند علیه سازنده میدهد. سازنده باید در مهلتی که اجرای احکام تعیین میکند، سند رسمی تنظیم کند و الا دادگاه ماموری را میفرستد و مجبور میکند که سند رسمی تنظیم شود. چنانچه نتوان سازنده را مجبور کرد، خریدار میتواند قرارداد پیش فروش را فسخ کند و وجوهی که پرداخت کرده و کلیه خسارات دیگر را دریافت کند.
۲- فسخ قرارداد به دلیل تخلف سازنده
سازنده چون هم با مالک و هم با خریدار قرارداد دارد، نسبت به هردو طرف مسئولیت دارد. در ادامه به اصلیترین مسئولیتهای سازنده که اگر آنها را اجرا نکند منجر به فسخ قرارداد میشود، اشاره میکنیم:
الف) قرارداد بین سازنده و خریدار:
در قرار پیش فروش تمام جزئیات مربوط به ملک ازنظر مساحت و متراژ، تعداد اتاقها، سرویسهای مورد استفاده مثل کولر و آب و برق و گاز مجزا، پارکینگ، انباری، جنس مصالح ساختمای مورد استفاده برای بنا یا برای شیر آلات، رنگ، سیمکشی، دستگیره دربها، آیفون، کلید و پریز، کابینت و … همگی باید آمده باشد.
در صورتی که خریدار بهای ملک را پرداخته باشد ولی پس از ساخت ملک متوجه شود که از هر نظر ملک ساخته شده با آنچه در قرارداد آمده متفاوت است، میتواند ابتدا سازنده را ملزم کند که نمونه مطابق با قرارداد را به او تحویل دهد و چنانچه الزام سازنده ممکن نباشد، میتواند تقاضای فسخ قرارداد را از دادگاه محل وقوع ملک داشته باشد.
فسخ قرارداد به علت اختلاف متراژ یا مساحت
یکی از شایعترین تخلفات سازنده خلافی مساحت یا متراژ ملک است. این خلافی مساحت یا بیشتر یا کمتر از مقدار توافق شده است. اگر کمتر باشد، خریدار خواهان دعوا و اگر بیشتر باشد، سازنده خواهان دعوا میشود.
در این هنگام وکیل دعاوی ملک به خریدار یا سازندهای که بابت خساراتش مراجعه کرده، این طور مشاوره میدهد که ابتدا باید بررسی شود که این کسری چقدر است. طبق قانون پیش فروش آپارتمانها، اگر تا ۵% اختلاف در مساحت باشد، هیچ کدام نمیتوانند قرارداد را فسخ کنند بلکه باید نسبت به همان میزان خلافی، خسارات به دیگری پرداخت کنند. مثلا اگر کسری مساحت باشد، سازنده باید کسری را پرداخت کند و اگر اضافه مساحت باشد، خریدار باید مبلغ آن را بپردازد.
اما اگر اختلاف مساحت بیشتر از ۵% باشد حتی اگر بیشتر باشد، خریدار میتواند فسخ قرارداد را از دادگاه مطالبه کند و وجه پرداختی و خسارات را دریافت کند. اگر خلافی بیشتر از ۵% باشد ولی خریدار نخواهد که قرارداد را فسخ کند، باید هرکدام نسبت به همان میزان خلافی، خسارات به دیگری پرداخت کنند. یعنی اگر کسری مساحت باشد، سازنده باید کسری را پرداخت کند و اگر اضافه مساحت باشد، خریدار باید مبلغ آن را بپردازد.
ب) قرارداد بین سازنده و مالک:
اگر مالک در قرارداد مشارکت در ساخت اجازه پیش فروش را به سازنده ندهد ولی سازنده برخلاف این تعهد اقدام به پیش فروش کند، مالک میتواند از دادگاه محل وقوع ملک، فسخ قرارداد پیش فروش را هم علیه سازنده و هم علیه خریدار تقاضا کند.
در این هنگام، سازنده هم باید خسارات پیش خریدار و هم باید خسارات مالک را بپردازد. همچنین، مالک اگر در قرارداد مشارکت حق فسخ قرارداد را در صورت تخلف سازنده پیشبینی کرده باشد، فسخ قرارداد پیش فروش را هم از دادگاه بخواهد.
۳- فسخ قرارداد به دلیل تخلف خریدار
از دیگر مواردی که باید در قرارداد پیش فروش حتما با جزئیات ذکر شود، ثمن (بها) ملک و نحوه پرداخت آن است. ما برحسب تجربه دریافتیم که پرداخت بهای ملک قسطی است به صورتی که با انجام هر مرحله از ساخت، خریدار باید یکی از اقساط خود را پرداخت کند. اما اگر خریدار اقساط را پرداخت نکند، وکیل دعاوی ملکی در مشهد دو راهکار ارائه میدهد:
الف) اگر سازنده سند رسمی پیش فروش شده را برای خریدار تنظیم نکرده باشد، میتواند از دادگاه ابتدا اقساط معوقه و سپس، فسخ قرارداد را مطالبه کند و همچنین، میتواند به هر میزانی که خریدار تاخیر کرده، تحویل ملک را نیز به تاخیر بیندازد.
ب) اگر سازنده سند رسمی پیش فروش شده را برای خریدار تنظیم کرده باشد، باید به دفترخانه تنظیم کننده سند پیش فروش شده مراجعه کند. دفترخانه خریدار مهلت یک ماههای میدهد که اقساط معوقه را پرداخت نماید. پس از گذشت یک ماه اگر اقساط پرداخت نشدند، سازنده میتواند قرارداد را فسخ نماید.
نکته: مالک، سازنده و خریدار هر کدام میتوانند در قراردادهایشان هم وجه التزام و هم حق فسخ را در صورت تخلف طرف دیگر پیشبینی کنند. در این صورت، با تخلف طرف دیگر میتوانند صرفا اظهارنامه ارسال و سپس قرارداد را فسخ کنند و هم میتوانند وجه التزام را مطالبه کنند و هم خسارات مازاد بر وجه التزام را. البته دادگاه باید سایر خسارات را تایید کند.
- مزیت حضور وکلای ملکی سامانه تخصصی وکیل نوین دردعاوی پیش فروش ملک
قراردادهای مشارکت در ساخت و پیش فروش ملک جزء قراردادهای بسیار پیچیدهای هستند که تنظیم آنها بسیار جزئی و نیاز دقت بسیار است چون هر کدام از بندهای آن بعدا میتواند به ضرر یا نفع هریک از طرفین تمام شود.
بنابراین، وکیل دعاوی ملکی پیشنهاد میکند که حتما هنگام تنظیم هریک از قراردادهای مشارکت در ساخت یا پیش فروش ملک از خدمات مشاورهای یا همراهی وکلای ملکی متخصص سامانه تخصصی وکیل نوین استفاده کنید تا بعدا هنگام بروز اختلاف به دردسر نیفتید. اگرچه که هنگام بروز مشکل نیز میتوانید از تجربه و تسلط وکلای ملکی متخصص ما نیز استفاده کنید و نگران سرمایه هدررفته تان نباشد.
وکیل نوین؛ سایت معرفی وکیل تخصصی در کشوروکیل نوین با گروه وکلا در کشور با تخصصی کردن پروندهها گام مهمی در جهت موفقیت در دادگاهها برداشته است، با تماس و مراجعه هر شهروند ایرانی به شمارههای اعلام شده بلافاصله تشکیل پرونده گردیده و وکیل متخصص در آن حیطه متناسب با نوع پرونده شما معرفی میگردد .
در حین روند پرونده به پیگیریهای مختلف توسط وکلا و کارشناسان دیگر نظرسنجیهایی صورت میپذیرد که در صورت عدم رضایت شما مجددا با وکیل دیگری به رایگان مشاوره مینمایید، این امر باعث میشود علاوه بر تسریع در روند پرونده وکیل معین شده دارای تجارب بالا و پاسخگویی مناسب به موکل را دارا باشد.
همین الان به راحتی با تکمیل این فرم وکیل متخصص خود را به رایگان در شهرتان پیدا کنید