رانندگی در حالت مستی
سالانه در ایران خبرهای متعددی در خصوص تصادف هایی در رانندگی با حالت مستی شنیده می شود.
اکثر تصادفات در فاصله نیمه شب تا صبح رخ میدهند و رانندگان به دلیل هوشیار نبودن و استفاده مشروبات الکلی و هم چنین استعمال مواد مخدر و خودگردان آسیب جدی جانی و گاها مالی می بینند.
براساس ماده 718قانون مجازات اسلامی هرگاه فردی با وسیله نقلیه موتوری در حالت مستی اقدام به رانندگی کند عمل وی جزء موارد مشدد قرار میگیرد که طبق این ماده : فرد از یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی وسایل موتوری محروم خواهد شد.
بیشترین مبلغ برای یک تخلف رانندگی در کشور ایران مبلغ400هزار تومان برای تخلف رانندگی در حالت مستی است ، علاوه بر این جریمه ضبط گواهینامه به مدت شش ماه و حد شرعی و مجازات حبس تعزیری نیز در نظر گرفته شده است؛ با وجود این قوانین بازدارنده هنوز هم رانندگی از مهمانی های شبانه پشت فرمان می نشینند و حادثه های خطر آفرین برای خود و دیگران رقم می زنند.
مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل مشروبات الکلی
تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد .
بیان مساله
مستی 400هزار تومانی یکی از تیترهای خبرگزاری ایسنا است.
گاها از تصادف هایی که توسط رانندگان در حالت مست اتفاق میافتد گزارش تصویری تهیه میکنند و در اخبار نشان میدهند که از جدیدترین آنها اشاره به تصادفی میکنیم که در ششم مرداد سال 1397اتفاق افتاده است: حوالی ساعت 6صبح پژویی در بزرگراه بابایی با 6نفر از کارگران فضای سبز برخورد میکند، سه نفر در دم جان خود را از دست میدهند و سه نفر دیگر را به بیمارستان منتقل میکنند وسپس دو نفر از آنها نیز جان می سپارند؛علت این حادثه استفاده از مشروبات الکلی و عدم توانایی در کنترل وسیله نقلیه اعلام شد.
بعضی از مردم این سخت گیری را به علت اسلامی بودن این کشور میدانند اما در کشورهای اروپایی دیگر هم رانندگی در حالت مستی تخلف سنگینی است و ضبط گواهینامه و پرداخت جریمه نقدی و همچنین محرومیت از رانندگی را در پی دارد؛ به طور مثال مجازات در ترکیه 800هزار لیر و شش ماه ضبط گواهینامه است.
مجازات جرم رانندگی در حالت مستی چیست؟
رانندگی در حالت مستی شامل دو نوع مجازات است:
*نخست مجازات شرب خمر که هشتاد ضربه تازیانه است.
*دیگری تشدید در مجازات رانندگی:
1- اگر شخصی رانندگی در حالت مستی کند جریمه 400هزار تومانی در انتظار اوست.
2- گواهینامهاش ۶ ماه ضبط میشود
3- براساس ماده 718قانون مجازات اسلامی: هرگاه فردی با وسیله نقلیه موتوری در حالت مستی اقدام به رانندگی کند عمل وی جزء موارد مشدد قرار می گیرد.
طبق این ماده فرد از یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی وسایل موتوری محروم خواهد شد.
4- اگر کسی در حالت مستی رانندگی کند و با یک عابر و یا خودروی دیگر تصادف کندبر طبق ضرر وارد شده، محکوم به قصاص یا پرداخت دیه خواهد شد.
5- طبق ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی هرگاه بی احتیاطی، بی مبالاتی، عدم مهارت یا عدم رعایت نظامات دولتی از سوی راننده وسیله نقلیه یا متصدی وسیله موتوری منتهی به قتل غیر عمد شود مرتکب به ۶ ماه تا ۳ سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه اولیای دم محکوم میگردد.
یکی از مشکلات و سوالات مرتکبین این است که چطور از مجازات 80ضربه شلاق رهایی پیدا کنم؟
پاسخ این است که چون شرب خمر از حدود الهی است قابل تبدیل به جریمه نقدی نیست اما درصورتی که در کلانتری اقرار نکرده باشد و یا یک بار اقرار کرده باشد.1یعنی اقرار در در کلانتری و نزد مامورین معتبر نیست، در دادگاه و با کمک وکیل مجرب بر اساس اوضاع و احوال میتواند از دوبار اقرار و یا توبه قبل از اقرار استفاده کند به شرطی که ندامت او برای قاضی محرز شود.
به طورمثال فردی که ندانسته از مشروبات الکلی استفاده کرده است جهل داشته و نمیدانسته که مایعی که مینوشد مشروبات الکلی است.
اما نظر دیگری هم وجود دارد و آن این است:در امور کیفری اقرار متهم موضوعیت ندارد طریقیت دارد.زیرا علم قاضی و شاهدانی همچون نیروهای انتظامی و یا پلیس راهنمایی رانندگی وجود دارد.
نتیجه
رانندگی در حالت مستی یکی از جرایمی است که در تمام کشورها مجازات جدی در پی دارد.
فقط در ایران علاوه بر کشورهای دیگر که مجازاتی همچون ضبط گواهینامه و تعلیق در رانندگی و یا حبس دارند ایران مجازات حدی دارد آن هم جز حدود الهی است که 80 ضربه شلاق است ، جریمه نقدی400تومانی نیز یک نوع مجازات بازدارنده است.
یکی از راههای رهایی از 80ضربه شلاق استفاده از توبه قبل از اقرار و محرز شدن آن نزد قاضی و یا با توجه به اینکه مجازات شرب خمر با دوبار اقرار اثبات میشود مرتکب میتواند با کمک وکیل و با توجه به شرایط و اوضاع و احوال از این مجازات رهایی یابد.
1-بر اساس تبصره 2از ماده 218 قانون مجازات اسلامی اقرار در صورتی اعتبار شرعی دارد که نزد قاضی در محکمه انجام گیرد.
برای کسب مشاوره باوکلای متخصص جرم رانندگی در حالت مستی با گروه وکلای به شماره 09026220322 تماس بگیرید. |