فحاشی | روش شکایت | مجازات فحاشی
فحاشی
به گفته علیرضا ساوری، مدیر کل پیشگیری وضعی قوه قضاییه در ایران فحاشی که از مصادیق بارز توهین به اشخاص محسوب می شود، جزء ۵ جرم پرکاربرد محسوب می شود که در کنار جرایم دیگری مانند سرقت تعزیری و ایراد صدمه بدنی و … ۴۰% از پرونده های کیفری را تشکیل می دهد. بنابراین، می توان گفت که توهین و فحاشی از جرایم رایج در ایران است که قدمت طولانی نیز دارد چرا که ژان شاردن که در زمان صفویه در ایران اقامت داشته و با زبان فارسی نیز آشنا بوده می نویسد: «ایرانیان در برابر این همه فضیلتهای اخلاقی صفتی ناشایسته دارند.
مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص فحاشی
تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد .
تعریف فحاشی:
دُشنامگویی، فَحّاشی یا ناسزاگویی معمولاً به منظور خوارکردن، بیاحترامی یا آزردن شخص یا پدیدهای به کار میرود. دشنامگویی به حالت شوخی نیز امکانپذیر است. دشنامهای غیر شوخی معمولاً از روی خشم ابراز میشوند. (دش) یا (دژ) به معنای بد و متضاد واژه (وش) است، وش یعنی نیکی.
تعریف توهین:
توهین در لغت به معنای خوار کردن، سبک کردن، خواری و خفت آمده است. جرم توهین دارای اقسامی است: توهین ساده و توهین مشدد.
توهین ساده:
عبارت است از توهین و اهانتی که علیرغم دارا بودن وصف مجرمانه هیچ کیفیت مشدده ای ندارد.
توهین مشدد به اعتبار مقام مخاطب:
قانونگذار در برخی موارد به خاطر مقام و شخصیت طرف اهانت شده همچون توهین به امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، کارکنان و مقامات دولتی، مقامات سیاسی خارجی و توهین به صاحبان حرفهها و مشاغل خاص برای مرتکب مجازات بیشتری تعیین نموده است.
انواع فحاشی:
فحاشی می تواند به چند صورت لفظی، کتبی، تلفنی و یا پیامکی صورت بگیرد. راه های اثبات هرکدام متفاوت از دیگری می باشد که در صورت اثبات، فرد فحاش یا توهین کننده قابل مجازات می باشد.
نحوه اثبات:
در صورتی که فحاشی لفظی باشد و در ملاعام باشد با استفاده از شهود می توان آن را اثبات کرد. در این صورت فحاشی باید صریح باشد اما لازم نیست حتما در حضور کسی باشد بلکه همین قدر که فرد بتواند با استفاده از دو شاهد عادل که شرایط شهود در قانون را دارا هستند اثبات کند، کفایت می کند.
در فحاشی به صورت تلفنی، قاضی نمیتواند برای اثبات دعوی توهین تلفنی (صوتی) از اپراتور مربوطه فایل صوتی مطالبه کند چون نه تنها تمام تماس های تلفنی ضبط نمی شود که پس از آن امکان استعلام فایل آن باشد بلکه فایل صوتی نیز به تنهایی دلیل کافی برای اثبات جرم توهین نمی باشد.
در فحاشی به صورت پیامکی چنانچه فرد پیامک ها را نگه داشته باشد یا از آنها عکس تهیه کرده باشد، اگر آن عکس ها بیانگر توهین و فحاشی به فرد را مستندا نشان دهد، می تواند قابل ارائه در دادگاه باشد.
ممکن است از خط فردی برای فحاشی به دیگری استفاده شود یعنی کسی که پیامک را ارسال می کند با کسی که صاحب خط است فرق می کند. در این صورت صاحب خط باید بی گناهی خود را اثبات کند تاپیامک دهنده مجازات شود.
فرآیند شکایت و رسیدگی:
رسیدگی در دادسرا:
این شکایت پس از ثبت شکواییه توسط شاکی، توسط معاونت ارجاع به یکی از شعب بازپرسی دادسرا ارسال می شود.
دفتردار پس از وصول شکواییه آن را ثبت و پرونده را نزد بازپرس پرونده ارسال می کند. بازپرس پرونده نیز پس از بررسی محتویات شکایت طرح شده، دستور احضار دو طرف دعوای کیفری را به دفتردار خود می دهد.
در ادامه احضاریه توسط مدیر دفتر شعبه بازپرسی تنظیم و برای دو طرف ارسال می شود.
هر دو طرف دعوای کیفری، روز رسیدگی در شعبه بازپرسی حضور می یابند و شاکی پرونده شکایت مندرج در شکواییه خود را دوباره مطرح می کند.
در مقابل، متهم نیز ارتکاب جرم توهین را از سوی خود نسبت به شاکی پرونده انکار می کند؛ اما شاکی دعوا شواهد یا مدارکی را برای اثبات موضوع مجرمانه در جلسه رسیدگی دادسرا حاضر می کند.
متهم پرونده نیز در دفاع ممکن است ایراداتی را به شاهد وارد کند که در این صورت دادگاه باید به این ایرادات رسیدگی نماید.
فرآیند دعاوی کیفری با حضور وکیل آسان تر و سریع تر طی می شود.
چنانچه در هر مرحله ای کوچکترین اشتباه یا غفلتی رخ بدهد، ممکن است منجر به محکومیت متهم یا حکم به بی حقی شاکی شود.
وکلای کیفری به صورت تخصصی در راستای موفق شدن موکل خود عمل می کنند.
رسیدگی در دادگاه:
ممکن است شاکی پرونده از قرار صادره به دادگاه کیفری شکایت می کند. با ارسال پرونده به مجتمع قضایی، پرونده از سوی معاونت ارجاع به یکی از شعب دادگاه های کیفری ارسال می شود.
قاضی دادگاه کیفری نیز پرونده را مطالعه می کند و دستور تعیین وقت جلسه رسیدگی می دهد.
زمان رسیدگی به شاکی و متهم در قالب یک اخطاریه ارسال می شود.
در روز جلسه رسیدگی ، شاکی و متهم در جلسه رسیدگی دادگاه حاضر می شوند. شاکی، دلایل خود را ارئه می کند و در قابل متهم نیز دفاعیات خود را اظهار می دارد.
قاضی ضمن شنیدن به اظهارات دو طرف و بررسی مدارک و دفاعیات طرف تصمیم لازم را می گیرد.
اینکه مدارکی که شاکی ارائه می کند تا چه اندازه معتبر باشد، به رای و نظر قاضی بستگی دارد در نهایت، ممکن است قاضی قرار صادره در دادسرا را استوار بداند یا اینکه آن را رد نماید.
مجازات توهین ساده:
درمورد جرم توهین ساده یا لفظی باید گفت که جرم توهین و فحاشی در ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ پیشبینی شده است که مقرر میدارد:
«توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.»
در تبصره ۲ ماده ۳۰ از قانون مطبوعات مصوب سال ۱۳۶۴ نیز پذیرفته شده است که بهموجب آن «هرگاه انتشار مطالب مذکور در ماده فوق راجع به شخص متوفی بوده ولی عرفاً هتاکی به بازماندگان وی بهحساب آید هر یک از ورثه قانونی میتواند ازنظر جزایی یا حقوقی طبق ماده و تبصره فوق اقامه دعوی نماید.»
این جرم در زمره جرائم قابل گذشت است که با شکایت شاکی خصوصی آغاز و با گذشت وی در هر مرحله متوقف می شود.
به طور کلی در ماده ۱۴۵ قانون مجازات اسلامیآمده است:
«هر دشنامی که باعث اذیت شنونده شود و دلالت بر قذف نکند مانند اینکه کسی به زنش بگوید تو باکره نبودی، موجب محکومیت گوینده به شلاق تا ۷۴ ضربه میشود.»
این حق، همواره پابرجا خواهد بود و حتی اگر در محاکم قضائی مطرح نشود و قذف شونده فوت نماید، این حق به وراث منتقل خواهد شد.»
مجازات توهین مشدد :
رفتار فیزیکی در جرم توهین می تواند به شکل گفتار، کردار، نوشتار و حتی اشارات مختلف دست و چشم و نظایر آنها باشد .
توهین مشدد فقط شامل فحاشی نیست بلکه موارد دیگری چون آب دهان بر روی دیگری ریختن، هل دادن تحقیرآمیز دیگری یا برداشتن خشونت آمیز کلاه یا عمامه یا روسری از شخص محترمی و پرت کردن آن روی زمین به جهت آنکه عرفاً باعث تحقیر و تخفیف شخص می شود، میتواند توهین کیفری محسوب شود.
برای کیفری محسوب شدن توهین، حتما باید فعل مثبتی از مرتکب سر زند.در ضمن توهین باید طوری باشد که به طور متعارف، رفتار توهین آمیز منجر به هتک حیثیت شخص شود.
مجازات توهین یا افترا کتبی:
ماده دیگری که به جرم توهین اشاره دارد، بیان می دارد: «هرکس بهوسیله اوراق چاپی یا خطی یا بهوسیلهی درج در روزنامه و جراید یا نطق در مجامع یا به هر وسیلهی دیگر به کسی امری را صریحاً نسبت دهد یا آنها را منتشر نماید که مطابق قانون آن امر جرم محسوب میشود و نتواند صحت آن را ثابت نماید، جز در مواردی که موجب حد است، به یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق یا یکی از آنها، حسب مورد، محکوم خواهد شد.»
تبصره:
در مواردی که نشر آن امر اشاعهی فحشا محسوب گردد، هرچند بتواند صحت اسناد را ثابت نماید، مرتکب،به مجازات مذکور خواهد شد.
مجازات فحاشی در حد قذف:
قذف یعنی نسبت دادن زنا و لواط به دیگری. بنابراین، زمانی که فحاشی منجر به قذف دیگری شود، مجازات آن با فحاشی ساده فرق می کند.
در ماده ۱۴۰ قانون مجازات اسلامی صراحتاً ذکر شده است که حد قذف برای قذف کننده مرد یا زن هشتاد تازیانه است.
تبصره ۱ :
اجرای حد قذف منوط به مطالبه مقذوف است. یعنی چون قذف از جرایم قابل گذشت است، تا زمانی که شاکی شکایت نکند و پیگیری قذف را نخواهد، رسیدگی آغاز نمی شود.
تبصره ۲ :
هرگاه کسی امری غیر از زنا یا لواط مانند مساحقه و سایر کارهای حرام را به شخصی نسبت دهد به شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم خواهد شد.
ممکن است در هنگام فحاشی الفاظی که استفاده می شود،در حد قذف نباشد اما کمتر از آن باشد که در این صورت هم مجازات دارد اما مجازات آن تعزیری است یعنی از تعداد ۸۰ ضربه شلاق که مجازات برای حد است، کمتر و ۷۴ ضربه شلاق می باشد.
طبق منطوق ماده ۱۶۳ قانون مجازات اسلامی :
«حد قذف اگر اجرا یا عفو نشود به وراث منتقل میگردد.» طبق بند ث ماده ۲۶۱ قانون مجازات «هرگاه دو نفر یکدیگر را قذف نمایند، هر یک به سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش محکوم خواهند شد.»
مجازات فحاشی به مردگان:
گرچه شرط مجازات فرد فحاش و مرتکب توهین این است که زنده باشد.
اما در صورتی که توهین به مرده باعث توهین به بازماندگان وی نیز شود باز هم جرم محسوب می شود.
در واقع توهین، فحاشی کردن و تهدید فرد یک جرم عمدی است و در قوانین حقوقی به عنوان جرم غیر عمد تلقی نمی شود.
اهانت به مردگان به شکل جنایت بر حسب قانون مجازات اسلامی مشمول پرداخت دیه خواهد بود.
همچنین نبش قبر بر اساس ماده ۶۳۴ قانون تعزیرات جرم محسوب می شود:
«هر کس بدون مجوز مشروع نبش قبر نماید به مجازات حبس از سه ماه و یک روز تا یک سال محکوم میشود و هر گاه جرم دیگری نیز با نبش قبر مرتکب شده باشد به مجازات آن جرم هم محکوم خواهد شد.»
مجازات توهین به امام خمینی یا رهبری:
هر کس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی رضوان ا… علیه و مقام معظم رهبری به نحوی از انحاء اهانت نماید به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
مجازات فحاشی از طریق پیامک:
برای پیگیری جرایم پیامکی، دو راه وجود دارد؛ پیگیری کیفری یا اداری.در پیگیری کیفری اشخاص باید به دادسرای محلی که جرم در آن محل رخ داده است، مراجعه کنند.
اما اگر پیامکهای دریافتی یک مزاحمت ساده است و حاوی مطالب توهینآمیز، افترا و… نیست؛ بهتر است از طریق شرکت مخابرات شکایت را پیگیری کرد.
چگونگی تعقیب مجرم از طریق شرکت مخابرات :
شرکت مخابرات از طریق ثبت شماره به کمک آموزشهایی که به شاکی میدهد مجرم را شناسایی و برای شخص مزاحم اخطاریه میفرستد و در اخطار بار اول تلفن مزاحم برای یک هفته قطع میشود، بار دوم ۳ ماه و بار سوم تلفن قطع و از او سلب امتیاز میشود.
گاهی پیش میآید که فردی غیر از صاحب اصلی تلفن همراه برای دیگری از طریق پیامک ایجاد مزاحمت میکند که در این مواقع همان کسی که از تلفن استفاده مجرمانه کرده است مورد تعقیب کیفری قرار میگیرد. در ماده ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی آمده است:« هرکس وسیله مخابراتی در اختیار خود را وسیله مزاحمت دیگری قرار دهد یا با عمد و سوءنیت ارتباط دیگری را قطع کند برای بار اول به او کتبااخطار میشود برای بار دوم به مدت یک ماه ارتباط او قطع خواهد شد و در صورت تکرار مدت قطع ارتباط او برای هر بار سه ماه خواه بود و برای هر بار تجدید ارتباط باید هزینه بپردازد.»
۱- فحاشی چیست؟
۲- آیا فحاشی جرم است؟
۳- برای اینکه فحاشی جرم محسوب شود چه ارکانی لازم است؟
۴- آیا فحاشی در هنگام دعوا جرم محسوب می شود؟
۵- شوهرم مدام به من فحاشی می کند. ایا جرم است؟
۶- چگونه باید فحاشی را ثابت کنم؟
۷- برای شکایت از فحاشی باید به کجا مراجعه کنم؟
۸- فحاشی و توهین چه مجازاتی دارد؟
۹- آیا فحاشی جرم قابل گذشت است یا غیرقابل گذشت؟
منابع: ۱- سفرنامه شاردن، ترجمه اقبال یغمایی/// ۲- لغت نامه دهخدا
مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص فحاشی
تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد .
10 پاسخ
سلام. اگر فحاشی تلفنی باشد دادگاه می تواند از مخابرات فایل صوتی را بگیرد؟
با سلام. خیر. در فحاشی به صورت تلفنی، قاضی نمیتواند برای اثبات دعوی توهین تلفنی (صوتی) از اپراتور مربوطه فایل صوتی مطالبه کند چون نه تنها تمام تماس های تلفنی ضبط نمی شود که پس از آن امکان استعلام فایل آن باشد بلکه فایل صوتی نیز به تنهایی دلیل کافی برای اثبات جرم توهین نمی باشد.
سلام
من بادوستم یه دعوا کرده بودیم باچاقو با این که دعوا کردیم برا یه خراش کوچیک کف دستش ۲۰ملیون دیه اومده ولی خوب اینم بگم دوستم الان زندانه تو دادگاه هم گفته اره من زدم ولی اینقدر خراش جزعی بوده که حتی بخیه هم فکنم نخورده باشه یک سانت شاید ب زور بشه طولش ولی اشنا داشته تو بیمارستان وپزشک قانونی میخواستم ببینم میشه روش اعتراض گذاشت اگه میشه راهنمایی کنید ممنون میشم??
بله میشود اعتراض گذاشت می بایست با قاضی دادگاه صحبت نموده و ایشان را مجابنمود
سلام . من میخوام از خواهرم به که به طور مرتب بهم فحاشی میکنه و فحش های حیثیتی میده و حتی تلفنی آبروم رو پیش دوستاش میبره شکایت کنم . میخواستم راهنماییم کنید که باید چیکار کنم و دادگاه چه مجازاتی براش در نظر میگیره ؟ به عنوان مدرک ازش ویس ضبط کردم
سلام فرم داخل مطلب رو پر کنید یا با شماره های زیر تماس بگیرید راهنمایتون میکنند
09129170468
09026220322
سلام
شخصی با ماشین یهطرفه میاومد راه رو برای من بست که بتونه دور بزنه بره خونشون که بهش گفتم چی کار میکنی به من گفت شعور نداری خلاصه اون گفت من گفتم تا درگیر شدیم. داشت فرار میکرد فیلم گرفتم ازش که پلاک ماشین رو بردارم که (فحش زن داد) منم با زن وبچهام بودم.
110 زنگ زدم ولی نیومدن
فیلم ضبط شده رو دارم
ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز
باید برین کلانتری با توجه به پلاک ماشین هویت شخص مشخص بشه و شکایت علیه طرف مقابلتون در دادسرا مطرح کنین.
سلام
در صورتی که از فحاشی و توهین وویس ضبط شده باشد می تواند ملاک شکایت در دادگاه باشد؟
سلام بله قابل استناد است ، در صورت انکار به آزمایشگاه پلیس فتا ارسال شده و توسط نرم افزار تشخیص ویا رد میشود