روش گرفتن حضانت فرزند|مراحل رسیدگی
حضانت فرزند در قانون
مواد قانونی مربوط به حضانت مواد ۱۱۶۸ الی ۱۱۷۹ قانون مدنی می باشد . در زمانی که پدر و مادر زندگی مشترک دارند نگهداری و تربیت فرزند از جمله تکلیف و حق هر دوی آنهاست ولی زمانی که پدر و مادر از یکدیگر جدا زندگی می کنند فرزند تا سن هفت سالگی حضانتش با مادر است و بعد از آن با پدر.
در صورتی که بعد از هفت سالگی پدر و مادر نسبت به حضانت فرزند به اختلاف بربخورندبا توجه به مصلحت کودک حضانت فرزند به تشخیص دادگاه خواهد بود.
دادگاه صالح و شرایط رسیدگی :
حضانت و ملاقات فرزندان در صلاحیت دادگاه خانواده است. دادگاه در وهله ی اول باید گواهی عدمامکان سازش را بررسی کند و بعد از آن با توجه به وضعیت مالی و اخلاقی زوجین و همچنین مصلحت فرزند حضانت فرزند را تعیین کند.
حضانت به موجب انحلال نکاح یا طلاق :
بعد ازاینکه انحلال نکاح یا جدایی والدین صورت گرفت حضانت کودک تا هفت سالگی با مادر و پس از آن با پدر خواهد بود مگر اینکه دادگاه مصلحت طفل را به گونه ای دیگر صلاح بداند طبق ماده ۴۳ قانون حمایت از خانواده فرزندانی که پدرشان فوت کرده اند حضانتشان با مادر است مگر اینکه دادگاه به درخواست ولی قهری یا دادستان دادن حضانترابه مادر مصلحت فرزند نداند ، ازدواج مجدد مادر حق حضانت را به نفع پدر صادر می کند و حضانت مادر را ساقط می کند ولی اگر پدر فوت شده باشد این حق از مادر ساقط نمی شود .
در صورت فوت والدین ( پدر و مادر ) حق حضانت وسرپرستی با جد پدری و بعد از آن با سایر خویشاوندان طفل می باشد .
مواردی که حضانت ساقط می شود :
۱_ اعتیاد زیان آور به الکل ، مواد مخدر و قمار
۲ _ مشهور به فساد اخلاق و فحشاء باشد
۳ _ ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی
۴ _ سوء استفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی نظیر فساد و فحشاء ، تکدی گری ،قاچاق
۵ _ تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف
ضمانت اجرای حکم حضانت :
ماده ۶۲۳ قانون مجازات اسلامی :
اگر کسی از دادن اطفالی که به او سپرده شده است در موقع مطالبه اشخاص که قانونا حق مطالبه ندارند خودداری کند مجازات آن حبس از سه ماه تا شش ماه یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار ریال تا سه میلیون ریال محکوم میشود.
ماده ۵۴ قانون حمایت از خانواده مصوب ۹۱ :
هرگاه کسی که مسئول حضانت است تکالیفی که به عهده اوست را انجام ندهد یا نسبت به ملاقات فرزند با اشخاص صاحب حق خودداری کند در مرتبه اول مجازات آن پرداخت جزای نقدی درجه هشت و در صورت تکرار به حداکثر مجازات مذکور محکوم می شود.
برای اینکه بخوای مشاوره حقوقی حضوری رایگان در شهر خودت داشته باشی اینجا کلیک کن.
ماده ۱۱۷۲ قانون مدنی :
هیچ یک از والدین در مدتی که حضانت بر عهده اوست حق ندارند نسبت به نگهداری او خودداری کنند در صورت امتناع یکی از والدین قانونگذار به درخواست قیم یا یکی از خویشاوندان یا به درخواست دادستان حضانت را نسبت به هر یک از والدین که بر عهده اوست الزام می کند .
طبق ماده ۴۰ قانون حمایت از خانواده :
هر کس نسبت به اجرای حکم دادگاه مربوط به حضانت طفل مانع شود یا از پس دادن طفل خودداری کند با توجه به درخواست ذی نفع (صاحب حق) و به دستور دادگاه صادر کننده رای نخستین تا زمانی که حکم اجرا شود بازداشت می شود.
حضانت چیست ؟
در چه صورتی حضانت از بین می رود ؟
حضانت فرزند در چه صورتی با مادر است ؟
مرجع صالح برای حضانت فرزند چه دادگاهی است ؟
در صورتی که صاحب حق نسبت به حضانت امتناع کند تکلیف فرزند چه می شود ؟
مجازات کسی که نسبت به حکم دادگاه مربوط به حضانت سرپیچی کند چیست ؟
آیا ازدواج مجدد مادر موجب از بین رفتن حق حضانت می شود ؟
اگر والدین هر دو فوت کرده باشند حضانت فرزند با چه کسی است ؟
منابع :
قانون حمایت خانواده
قانون مدنی
شیوه های عملی طرح و دفاع از دعاوی خانواده
مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص حضانت
تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد .
12 پاسخ
با سلام وتشکر اگر زنی از طرف شوهرش وکالت برای طلاق داشته باشد میتواند هم مهریه اش را بگیرد وهم طلاق بگیرد؟ وسوال دیگر اینکه اگر بداند شوهرش ملکی دارد وآدرس شهرداری ملک رابداند ولی شماره پلاک ثبتی آنرا نداند میتواند جهت توقیف ملک اقدام کند ؟ با سپاس
با سلام بله می تواند طلاق بگیرد و مهریه خود را نیز مطالبه نماید مگر اینکه در ضمن متن وکالتنامه زوج ذکر کرده باشد که زوجه در صورت بذل تمام یا میزان خاصی از مهریه خود وکالت در طلاق دارد. برای توقیف ملک حتما پلاک ثبتی مورد نیاز می باشد .
آیا با صدور عدم تمکین برای زوجه امکان ازدواج مجدد وجود دارد؟
بله البته در صورت صدور مجوز از سوی دادگاه در صورتی که ملائت زوج برای اداره دو خانواده وجود داشته باشد و اجازه دادگاه برای ازدواج موجب تحقق شرط ضمن عقد دایر بر حق طلاق زوجه در صورت ازدواج مجدد مرد شامل نمی شود چون با اجازه دادگاه ازدواج دوم صورت گرفته اما بدون اجازه دادگاه باشد زوجه حق گرفتن طلاق برابر با شروط ضمن عقد خواهد شد.
سلام من وخانمم ازهم جداشديم ودرصورت دادن حضانت دو فرزندم به مادرش مهريه رابخشيدند حالا هم مدت 3ساله كه حتى نزاشتن من صداى بچه هامو بشنوم بخوام شكايت كنم وحضانت بچه هامو پس بگيرم به چه شكلى بايد عمل كنم لطفا كمكم كنيد ممنون ميشم
سلام وقت بخیر . در صورتی که در حکم طلاق قید شده باشه که بذل مهریه به شرط حضانت فرزندان هست . چنانچه شما برای حضانت درخواست بدین باید مهریه خانم را پرداخت کنید
سلام. من دارم از شوهرم توافقی جدا میشم. حضانت دخترم رو که ۱۱ سالشه میخوام بگیرم. چجوری میتونم بگیرم؟
سلام
دو راه وجود داره یکی اینکه با همسرتون توافق کنید برای حضانت . و راه دوم اینکه گواهی رشد برا فرزندتون بگیرین و بعداز اعلام رشادت . فرزندتون خودش میتونه تصمیم بگیره با کدوم یک از والدین زندگی کنه
سلام. برای گرفتن حضانت دختر ۱۱ باید گواهی رشدش رو بگیرم تا دادگاه بذاره خودش انتخاب کنه؟
سلام
بله اول باید گواهی رشد بگیرین
سلام .چطور باید گواهی رشد بگیریم؟ کجا باید بریم؟
سلام باید دادخواست حکم رشد در دفتر خدمات الکترونیک قضایی بدید و دادگاه خانواده رسیدگی میشود