آیا-کتک-زدن-دزد-مجاز-است؟

آیا کتک زدن دزد مجاز است؟

ایا کتک زدن دزد مجاز است؟ عمل دزدی،عملی است که چه از نظر شرعی (در همه ادیان) و چه از نظر عقلی، غیر قابل توجیه است و در همه کشور ها این عمل جرم انگاری شده و برای آن مجازات تعیین شده است. حال ممکن است که شخصی برای جلوگیری از بردن مالش در برابر دزد او را بزند.

 

یکی از سوالاتی که ممکن است در ذهن همه به وجود آید این است که اگر دزدی وارد منزل ما بشود میتوانیم او را مورد ضرب و شتم قرار دهیم و آیا این کار قانونی است؟ و یا حتی اگر دزد در اثر این ضربات بمیرد آیا فرد مسئول است؟

قانون گذار در کتاب قانون مجازات اسلامی در ماده 156 در این موارد از دفاع مشروع سخن به میان آورده است که در ادامه به آن رسیدگی میکنیم.

 

مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص کیفری

تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد  .

ماده 156 قانون مجازات اسلامی:

هرگاه فردی در مقام دفاع از جان خود، عرض، ناموس، مال، آزادی تن خود و دیگری در برابر هرگونه تجاوز یا خطر فعلی قریب الوقوع با رعایت مراحل دفاع مرتکب رفتاری شود (مانند کتک زدن دزد ) که طبق قانون جرم محسوب میشود، در صورت اجتماع شرایط زیر مجازات نمیشود:

1-رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد.

2-دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی باشد.

3-خطر یا تجاوز به سبب اقدام آگاهانه یا تجاوز خود فرد و دفاع دیگری صورت نگرفته باشد.

4-توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملا ممکن نباشد یا مداخله آنان در رفع تجاوز و خطر موثر واقع نشود.

-خب حالا باید ببینیم این دفاع مشروعی که قانون در موردش گفته شده چیست؟

 مطابق ماده فوق دفاع مشروع از عوامل توجیه کننده جرم است بدین معنا که یک رفتاری که عملا طبق قانون جرم مجسوب میشود در شرایط و اوضاع و احوالی خاص این عمل طبق قانون توجیه میشود و از نظر قانون دیگر جرم نیست و مجازات ندارد مانند زمانی که یک سارق برای بردن مال دیگری به او حمله میکند و آن شخص برای جلوگیری از این کار مقاومت میکند به طوری که در اثر این مقاومت دزد مجروح و یا حتی کشته میشود ولی ضرب و جرح و یا قتل نفسی که برای دزد اتفاق می افتد ناشی از عمل خود بوده و طبق قانون دفاع مشروع محسوب شده و مجازات ندارد.

-شرایط دفاع مشروع چیست؟ | قانون دفاع از خود در برابر دزد

برای اینکه عمل انجام گرفته طبق قانون توجیه گردد،باید شرایط ماده 156 قانون مجازات را داشته باشد.بدین معنا که باید فرد برای دفع خطر و تجاوز و کنترل کردن رفتار مجرمانه دیگری مرتکب آن شود.در ادامه با همراه باشید.

آیا-کتک-زدن-دزد-مجاز-است؟

1-رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد:

به این معنا که شخص باید برای دفاع از جان،مال،ناموس،آزادی خود و دیگری مقاومت کند تا جایی که متجاوز دیگر ایجاد خطر نکند.به عنوان مثال فردی که برای انجام سرقت به منزلی واردشد و صاحب خانه متوجه حضور سارق گردید و برای جلوگیری از بردن مال چوبی به دست گرفت و با او درگیر شد و حتی با چوب دزد را مصدوم کرد و حتی در صورت تسلیم نشدنش کشته شد،در اینجا رفتار صاحبخانه دفاع مشروع است ولی در صورتی که فرد سارق خودش را تسلیم کرد و صاحبخانه او را کتک بزند این دیگر دفاع نیست و طبق قانون جرم محسوب میشود.

2-دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی باشد:

بدین معنا که یک فرد عاقل و متعارفی احتمال تهدید و خطری نزدیک را به خود بدهد و در برابر آن اقداماتی انجام دهد و یا در برابر خطر فعلی دفاع کند.

3-توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملا ممکن نباشد:

بدین معنا که اگر حضور نیرو انتظامی به قدری نزدیک باشد که فرد بدون آنکه با متجاوز درگیر شود بتواند نیرو های انتظامی را مطلع کند و اقدامات آنها موثر واقع شود باید این کار را انجام دهد و الا دیگر دفاعش طبق قانون مشروع نیست.

نکته:

کسی که طبق قانون و رعایت شرایط دفاع در برابر متجاوز او را مورد ضرب و جرح قرار داده و یا بکشد از مجازات قانونی معاف است و طبق قانون قصاص،دیه و زندانی نمیشود مگر آنکه از مراتب دفاع فراتر عمل کرده باشد.به این معنا که متجاوزی که خود را تسلیم کرده و باید او را در اختیار پلیس قرار داده را بزند که در این صورت از مراتب دفاع مشروع فراتر عمل کرده است.

نکته:

طبق قانون دفاع مشروع در مقابل تهاجم دیوانه،دیه به آن تعلق میگیرد که دیه او را بیت المال پرداخت میکند.

-اگر کسی در برابر سارق و یا متجاوز از مراتب دفاع مشروع فراتر عمل کند چه مجازاتی دارد؟

مطابق با تبصره(2) ماده 302 قانون مجازات اسلامی:

بنابراین  کسی که حتی موارد دفاع مشروع را رعایت نکرده و متجاوز یا سارق را بزند قصاص نمیشود و به دیه فرد متجاوز و  زندان به شرطی که اصل دفاع برای دادگاه ثابت شود محکوم میشود.

کتک زدن دزد در ایران

به صورت کلی اگر کتک زدن دزد تحت عنوان دفاع مشروع قرار بگیرد، هیچ گونه مجازات و مسولیتی  برای فرد مرتکب وجود ندارد. ولی اگر کتک زدن دزد بعد از تسلیم شدن و بدون هیچ دلیلی باشد. یقینا فرد مرتکب مسولول هستش و باید پاسخگو باشد.

آیا زدن دزد جرم است

نکته ای که باید بهش توجه کرد این هستش که، ضرب و شتم هر کس  جرم تلقی می شود و فرد ضارب باید پاسخگوی اعمال خود باشد. چه آن فرد دزد باشد و یا فرد غیر از آن.

حکم کتک زدن دزد| قانون کتک زدن دزد

خیلی از موکلان ما بعد از سرقت از اموالشون و یا … از ما میپرسن که زدن دزد چه حکمی دارد؟

اگر از منظر حقوقی به مساله نگاه کنیم، اگر زدن دزد به قصد حفظ جان و مال خودتان باشد، مجازاتی قانون گذار تعیین نکرده است ولی اگر از میزان دفاع از خود پیشروی کنید، مجازات ضرب و جرح وجود دارد.

قانون ضرب و شتم سارق هم همین مطلب را مطرح می کند. البته توجه باید داشت که مطابق با تبصره(2) ماده 302 قانون مجازات اسلامی، اگر اصل اولیه دفاع احراز شود ولی در مراتب دفاع مرتکب زیاده روی کند، حکم قصاص برداشته می شود.

کتک زدن دزد کفتر

شاید به نظرتون این تیتر تعجب برانگیز باشه ولی ما خودمون یک پرونده داشتیم که دزدی وارد خانه موکلم شده و قصد دزدی از پرندهای موکلم داشته ،موکلم متوجه می شود و برای حفظ مال خود با دزد درگیر می شود و شروع به کتک زدن دزد می کند. سارق بعدا شکایت از موکلم می کند به جرم ضرب و جرح.

ولی من با استناد شرایط دفاع مشروع، حکم به بی گناهی موکلم گرفتم.

 

حکم کشتن دزد در خانه

یکی دیگه از سوالاتی که پرتکرار می باشد این هستش که اگر دزد را بکشیم چه میشود؟

همانطور که در مقاله بارها اشاره شدش؛ در صورت احراز شرایط دفاع مشروع، حتی کشته شدن دزد هم هیچگونه ضمانتی برای مرتکب ایجاد نمی کند.

چگونه از خود در برابر دزد دفاع کنیم

قانون دفاع از خود در برابر دزد مطرح  می کند در صورتی که مال، جان و یا ناموس شما مورد تعرض قرار بگیرد. شما میتوانید از خود دفاع کنید.

ماده 156 قانون مجازات اسلامی مطرح می کند که

ماده 156-هرگاه فردی در مقام دفاع از نفس، عرض، ناموس، مال یا آزادی تن خود یا دیگری در برابر هرگونه تجاوز یا خطر فعلی یا قریب الوقوع با رعایت مراحل دفاع مرتکب رفتاری شود که طبق قانون جرم محسوب می شود، درصورت اجتماع شرایط زیر مجازات نمی شود:

الف- رفتار ارتکابی برای دفع تجاوز یا خطر ضرورت داشته باشد.

ب- دفاع مستند به قرائن معقول یا خوف عقلایی باشد.

پ- خطر و تجاوز به سبب اقدام آگاهانه یا تجاوز خود فرد و دفاع دیگری صورت نگرفته باشد.

ت- توسل به قوای دولتی بدون فوت وقت عملاً ممکن نباشد یا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر مؤثر واقع نشود.

تبصره1- دفاع از نفس، ناموس، عرض، مال و آزادی تن دیگری در صورتی جایز است که او از نزدیکان دفاع کننده بوده یا مسؤولیت دفاع از وی برعهده دفاعکننده باشد یا ناتوان از دفاع بوده یا تقاضای کمک نماید یا در وضعیتی باشد که امکان استمداد نداشته باشد.

تبصره 2- هرگاه اصل دفاع محرز باشد ولی رعایت شرایط آن محرز نباشد اثبات عدم رعایت شرایط دفاع برعهده مهاجم است.

تبصره 3- در موارد دفاع مشروع دیه نیز ساقط است جز درمورد دفاع در مقابل تهاجم دیوانه که دیه از بیت المال پرداخت می شود.

 

کتک زدن دزد توسط پلیس

قانون برای همگی به صورت مساوی و بدون در نظر گرفتن شغل و یا موقعیت افراد است. پلیس هم از این قاعده مستثنی نمی باشد. ولی در برخی اوضاع و شرایط اگر دستگیری متهم مستلزم زد و خورد باشد، طبیعتا مشکلی از نظر حقوقی وجود ندارد ولی اگر برای تنبیه و یا زهر چشم گرفتن باشد، این عمل جرم می باشد و فرد می تواند از پلیس شکایت کند. گرچه رویه الان به گونه دیگری است.

 

مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل متخصص کیفری

تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد  .

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 1]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره حقوقی فوری
با تکمیل فرم ظرف نیم ساعت با شما تماس گرفته میشود