عدم اشتغال به تحصیل زوجه
تحصیل زوجه
براساس نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه شماره پرونده ۲۸۲-۱/۹-۹۴نظریه شماره ۹۰۵/۹۴/۷-۱۰/۴/۱۳۹۱تحصیل، از حقوق مدنی آحاد جامعه است و منع افراد از استیفای این حق، نیازمند وجود قانون است که در این خصوص مقررهای وجود ندارد و تحصیل زوجه از عناوین اشتغال به حرفه و صنعت موضوع ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی خارج است.
منع تحصیل زوجه (عدم اشتغال به تحصیل)
منع تحصیل زوجه (زن) از طرف شوهر چنانچه قبل از ازدواج و یا در سند ازدواج قید شده باشد، امکانپذیر نیست و زوج میتواند دادخواست منع تحصیل زوجه را به دادگاه خانواده (دعوای حقوقی) تقدیم کند. بدیهی است، چنانچه تحصیل زوجه مغایر تکلیف وی به تمکین از زوج باشد، زوج میتواند با اقامه دعوای الزام به تمکین، نشوز همسر خود را را اثبات کند و منع تحصیل زوجه بگیرد.
ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی تمکین را از وظایف زوجه در مقابل زوج پس از انعقاد عقد ازدواج و از آثاز روابط زوجیت دانسته است.تمکین یعنی زوجه در انجام وظایف زناشویی، سکونت در منزل مشترک که شوهر اختیار کرده و حسن معاشرت در حفظ مبانی خانواده از جمله تربیت فرزندان و نحوه معاشرت ها و … از شوهر اطاعت کند که در اصطلاح حقوقی به آن تمکین می گویند و انواعی دارد: تمکین عام و خاص. پس، تمکین در لغت به معنای پیروی و فرمانبرداری است اما در اصطلاح حقوقی یعنی انجام وظایفی که طبق قانون و شرع بر عهده زن می باشد.از آنجایی که تمکین در قانون از وظایف زن آمده، عدم تمکین باعث مجازات می باشد که مجازات آن نشوز زن است و نفقه ای به او تعلق نمی گیرد.
ادامه مطلب…
فرآیند رسیدگی به دادخواست منع تحصیل زوجه
شوهر در دادگاه خانواده محل سکونت خود یا همسرش میتواند دادخواست الزام به تمکین را بدهد و در آن قید کند که خواستار منع تحصیل زوجه خود میباشد. در این هنگام، پس از ثبت دادخواست، دادگاه شروع به رسیدگی میکند. مرد میتواند در راستای ادعای منع تحصیل زوجه مدارکی مثل شهادت شهود و هر سند دیگری را استفاده کند که ثابت کند تحصیل زوجه منافات با تمکین اوست. دادگاه دلایل شوهر را بررسی کرده و جلسه دادرسی را به زن و شوهر اعلام میکند و دفاعیات زن و اظهارت شهود را نیز بررسی میکند. چنانچه دلایل قابل قبول باشد، دادگاه حکم به الزام به تمکین و منع تحصیل زوجه میدهد. چنانچه زن با وجود این حکم به تحصیل خود ادامه دهد، ناشزه محسوب شده و نفقه از او ساقط میشود.
مزیت داشتن وکیل در دعوای منع تحصیل زوجه
یک وکیل متخصص و با تجربه با آگاهی از قوانین و مقررات خانواده و شناخت هر دادگاه و قاضی و اگاهی از رویه قضایی، میتواند دلایلی را برای منع تحصیل زوجه جمعآوری کند که مورد قبول دادگاه (محکمه پسند) باشد. در این صورت، میتواند به راحتی حکم را به نفع مرد بگیرد. همچنین، اگر زن به تحصیل خود ادامه دهد و تمکین نکند، میتواند دعوای ناشزه بودن او را پیگیری کند تا دیگر نفقه ای به زن تعلق نگیرد.
پرداخت نفقه زوجه از وظایف شوهر با شروع زندگی مشترک می باشد.این نفقه هم شامل نفقه زن و هم شامل نفقه بچه ها می شود. از حقوقی که زن در زندگی مشترک دارد، این است که مخارجش توسط شوهرش تامین شود.حتی اگر زن شاغل باشد،ضمن اینکه استقلال مالی وی پذیرفته شده و حقوق او برای خودش است و کماکان مرد وظیفه ی پرداخت نفقه را برعهده دارد .این مسئله آنقدر اهمیت دارد که در صورتی که مردی شش ماه نفقه یه همسرش را پرداخت نکند، علاوه بر این که به پرداخت نفقه محکوم میشود، وجه کیفری نیز دارد و به حبس محکوم می شود. پس، این وظیفه برای شوهر از وظایفی است که نه تنها ضمانت اجرای حقوقی دارد بلکه وجه کیفری نیز برای آن در قانون درنظرگرفته شده است.
ادامه مطلب…..
مشاوره حضوری رایگان و یا مشاوره تلفنی با وکیل عدم اشتغال به تحصیل زوجه
تنها کافیست فرم ذیل را پر کنید ظرف حداکثر نیم ساعت باشما تماس گرفته میشود و نزدیک ترین وکیل به شما معرفی میگردد .
4 پاسخ
سلام. من زنم میره دانشگاه اما به هوای دانشگاه تا ۱۰ شب خونه نمیاد. من نمیخوام درس بخونه. میتونم جلوی درس خوندش رو بگیرم؟
سلام . میتونین مانع ادامه تحصیل ایشون بشین
سلام شوهر من با دلایل دروغ مثل اخلال در زندگی
میخاد مانع تحصیل من بشه و دادگاه هم امروز هم
بدون مدرک ثبت کرد حرفاشو
من میخام لایحه دفاعیه بفرستم به نظرتون چه
چیزایی مهم تره که من قید کنم
با سلام، شما باید دلایلی که نشان میدهد اخلال در زندگی رخ نمیدهد را قید کنید.